Obálka. Modrá Crew #08 - Ekhö: Zrcadlový svět #5, 6.

Obálka. Modrá Crew #08 - Ekhö: Zrcadlový svět #5, 6. Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Do Mraveny se vtělí duch mrtvé šéfové prikónské organizace, která se musí účastnit velkolepého a přísně tajného srazu.
V druhém příběhu opustíme zemi gladiátorských arén a kozích mopedů a vydáme se pěkně na Jih, kde se bude řešit budoucnost popové hvězdy a jejích fanatických odpůrců.
Sešit obsahuje dva díly ze série Ekhö: 5. Tajemství Prikónů (Ekhö, Monde Miroir: Le Secret des Preshauns) a 6. Hluboko na jihu (Ekhö, Monde Miroir: Deep South)
3
Fotogalerie

Lehké erotično a spousta ještěrů. Tentokrát v Římě. A trochu jako Pratchett

Je to už nějaký ten pátek, co jsme v naší rubrice představovali komiks francouzské provenience s prapodivným názvem Ekhö. Vracíme se k němu, protože právě vyšly hned dva další díly a zároveň jde o řadu s konstantně vysokou kvalitou kresby i příběhu. To znamená, že se budete skvěle bavit.

Ekhö je zrcadlový svět, který tak nějak sousedí s tím naším. Jen tu nefunguje elektřina a celé to připomíná o hodně modernější Flinstoneovy. Ano, i tady se jezdí na nejrůznějších ještěrech, ale svézt se můžete i na obřím hmyzu. Nově je zavedena také nízkonákladová dračí letecká společnost! Jak vidíte, o nápady nemají autoři nouzi – a to zatím popisujeme jen kulisy.

Mravena v zásvětí

Celá dějová linka se obtáčí kolem Mraveny Draapulové, která se ocitá na Ekhö v okamžiku těsně před pádem letadla. To je základní princip celého světa – lidé se na něj mohou dostat pouze v případě, kdy by jejich život na našem světě tak jako tak skončil. Až v pátém pokračování, které společně s dílem šestým vydalo nakladatelství Crew v edici Modrá Crew, se vysvětlí, proč tomu tak je.

Buď jak buď, Mravena nepřicestuje sama, s sebou strhne i Jurije Podrova, který do lehce magického světa vůbec nezapadá. A to je problém zejména pro prikóny, což je původní inteligentní rasa Ekhö. Ve skutečnosti jde o veverky křížené s kočkami, které ukrývají příšerné tajemství! I k jeho objasnění dochází až právě ve vydaném příběhu Tajemství prikónů.

Od trollů k bujnému poprsí

Autorem Ekha je Christophe Arleston, který patří již dlouhá léta k úspěšným scenáristům zaměřujícím se na odlehčené příběhy. U nás jej známe už z počátku tisíciletí díky jeho Trollím válkám, z nichž v Česku vyšel pouze nepatrný zlomek. Jeho hrdinky jsou sexy a tu a tam odhalí nejen svá duševní tajemství… zkrátka vždy jde o ženy, jejichž živůtky vedou trudné životy a čas od času to nevydrží a vypovědí službu. V tu chvíli jásají nejen kreslíři (v tomto případě famózní Alessandro Barbucci, jemuž jdou lépe než nahotinky snad už jen desítky druhů ještěrů, kteří tu slouží jako dopravní prostředky), ale zejména čtenáři.

Jedna ze základních linek celého komiksu totiž stojí i v případě Ekha na erotice, respektive na vztahu Maveny a Jurije. Z donedávna neznámého důvodu je totiž důležité pro celý zrcadlový svět, aby spolu ti dva měli nejen techtle, ale také mechtle! Bez nich hrozí zánik celého Ekhö.

Trochu jako Pratchett

Když prozradíme, že všechna velká města na této planetě se sice jmenují stejně jako na Zemi, jen jsou daleko úžasnější a v podání Barbucciho vypadají o dost lépe a každý příběh se odehrává v jednom z nich, je jasné, že jde o zábavné čtení.

Trochu to připomíná Terryho Pratchetta (pokud si odmyslíte filozofické konotace, ty tu chybí) a stejně jako u něj jedna šílenost střídá druhou. Už jsme tu měli příběh v New Yorku, Paříži, ve španělském dobrodružství hrál jednu z hlavních rolí Dalí… Tentokrát začínáme v Římě a autoři komiksu konečně vyloží karty na stůl.

Bez jakýchkoli debat je Ekhö dokonalou ukázkou moderního francouzského komiksu a zároveň jedním z nejlepších titulů, které v současnosti nabízí nakladatelství Crew. Jde o dílko tak lehké, že jej lze bez obav doporučit všem, kteří s komiksem začínají, protože je takřka nemožné se u něj nebavit. Česky zatím vyšlo šest pokračování ve třech poměrně útlých svazcích a jejich pořízením si zaručíte pár hodin čiré, tu a tam i košilaté zábavy.