Premiér Andreje Babiš - ilustrační snímek

Premiér Andreje Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Vyznamenání pro Andreje Babiše? Jeden agilní člen ANO si chtěl jen urvat svých „pět minut“ slávy

Prezident Miloš Zeman před časem dostal takový jeden neobyčejný dopis. Poslal mu jej člen písecké organizace hnutí ANO Václav Makrlík a hlavu státu v něm požádal, aby při příležitosti 100. výročí vzniku republiky udělil premiérovi Andreji Babišovi státní vyznamenání. Za celoživotní boj proti rozkrádání státního majetku a s tím spojené korupci, píše Makrlík.

Celá záležitost samozřejmě vyvolala pozornost a zájem médií, přebraly ji všechny nebo alespoň většina významných zpravodajských webů. O to zřejmě také především šlo. A to i přesto, že šéf ANO nejspíš žádný metál nakonec nedostane.

Na úvod bych chtěl uvést, že nechci nikomu upírat právo napsat dopis prezidentovi republiky s žádostí o udělení státního vyznamenání té či oné osobě. Totéž platí i v případě žádostí adresovaných zástupcům Sněmovny či Senátu, které pak posílají na Hrad vlastní návrhy. Navíc zástupci těchto institucí zcela jistě potvrdí, že podobné návrhy chodí i do jejich pošty.

Ale zde jde zjevně o něco jiného a nechme proto zcela stranou navrženou osobu i důvod, proč by měl ocenění získat. Zveřejnění této zprávy můžeme nazvat promyšleným mediálním tahem v doznívající okurkové sezoně, nebo také jako snahu udělat si očko u svých šéfů, a nebo si jen zkrátka urvat svých pět minut slávy.

Stačí se totiž pozorně podívat na onu žádost pana Makrlíka. Byla napsána a odeslána už 12. července, tedy před nějakými šesti týdny. Proč byla tato skutečnost sdělena České tiskové kanceláři až 22. srpna? Kvůli větší pravděpodobnosti zveřejnění, (když je ta okurková sezóna)? A možná, proč vůbec byla sdělena? V minulých letech jsem nepostřehl, že by každou žádost o udělení státního metálu doprovázela tisková zpráva. Za tímhle proto spíš můžeme jemně cítit mediáně-marketingovou sekci ANO, která ví, co a kdy udělat, aby se o hnutí a jeho šéfovi psalo a mluvilo.

Nabízí se i poměrně prozaický důvod. Pan Makrlík zkrátka na sebe chtěl upozornit a udělat si očko u svých šéfů. Ostatně na začátku července ještě nebyly uzavřeny kandidátky pro komunální volby a on třeba stál o to, aby byl na listině. Vzhledem k tomu, že nyní na webu volby.cz ještě nejsou zveřejněny veškeré přehledy a listiny, je to má pouhá spekulace. Až budou seznamy publikovány, můžeme se přesvědčit nakolik jsem se spletl.

Z ceremoniálu předávání státních vyznamenání 28. října se rok od roku stává stále více bizarnější událost. Prezident odmítá na slavnostní večer pozvat řadu lidí, které by pozvat měl, ale ti se mu v minulosti znelíbili, protože ho kritizovali. Uráží ty, kteří se ho dovolili kritizovat, nebo jen volili někoho jiného. Vyznamenává i takové lidi, jejichž zásluhy jsou velice diskutabilní a budí nevoli. Ale pozor, prezident republiky smí udělit medaile komu chce, je to jeho výsostná pravomoc. Proto se jednoho krásného dne může stát, že vyznamená i pana Makrlíka z jižních Čech. Třeba jen za ten krásný dopis s přáním pevného zdraví, aby mohl nadále čelit na něj „vyvíjenému tlaku některých politických uskupení a jimi ovládaných médií.“