Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Co vlastně jíme a pijeme? Méně než 1 procento vanilky, kterou znáte ze zmrzliny či coly, je dnes přírodní

Jednu vanilkovou. V případě zmrzliny slyšíme taková slova každý den, protože vanilka je velmi známé a oblíbené aromatické koření na celém světě. Ovšem v současnosti pochází méně než 1 procento vanilkové příchutě z přírodních fermentovaných tobolek některých druhů orchidejí rodu vanilkovník. Zbytek je vyrobený chemicky. Upozornila na to stanice BBC. Jinak to ani nejde, protože poptávka po zmrzlině, čokoládě, moučnících či nápojích, ve kterých je vanilková příchuť obsažena, je enormní.

Největšími producenty skutečné přírodní vanilky jsou dnes Madagaskar a Indonésie, které dodávají na světový trh zhruba dvě třetiny tohoto zboží. Cena přírodní vanilky ale stoupá, protože některé významné potravinářské společnosti jí v současnosti více využívají pro své výrobky. Jedná se například o takové giganty jako je Nestlé či Coca-Cola. Jenže výroba z přírodních zdrojů zdaleka nestačí a nikdy už stačit nebude, ať bude cena jakákoli. Navíc chemické přísady jsou i dvacetkrát levnější.

Vědci přitom vyrábějí syntetický vanilin už od 19. století. Dnes se ale používá také ethylvanilin, který je daleko silnější.

Sami se můžete přesvědčit, zda ale výrobci správně označují výrobky, ve kterých je vanilková příchuť. Například pokud je zmrzlina v Evropě nebo USA označená jako „vanilková“, měla by obsahovat přírodní vanilinový extrakt. Pokud je vyrobena zcela či zčásti z umělých zdrojů, musí mít na obalu značení „vanilková příchuť“ nebo „umělá vanilka“.

Přírodní vanilka má přitom různé chutě a sílu podle oblastí, kde se pěstuje. Oblíbená a známá vanilka z Madagaskaru má výraznou rumovou chuť a sladkou vůni, proto jí výrobci zmrzliny většinou nepoužívají.

Velmi známý je také „vanilkový problém“, který kdysi měla firma Coca-Cola. Ta v roce 1985 začala používat při zavedení „New Coke“ syntetický vanilin, což způsobilo krach na světových trzích s přírodní vanilkou a obrovské hospodářské problémy na Madagaskaru. Zákazníci ale nový druhý coly nepřijali dobře, firma se postupně vrátila k původní receptuře a od roku 2002 vyrábí i „Vanilla Coke“, ve které je vyšší podíl vanilkové esence.

Vanilka je koření původem z Mexika. V minulosti se používala i jako léčební prostředek proti horečce, nebo afrodiziakum. Do Evropy byla poprvé dovezena v první polovině 16. století a od té doby je velmi oblíbená. Od 19. století, po objevu umělého opylování, se rozšířila také na Madagaskar, mnoho francouzských koloniálních ostrovů, na Srí Lanku, Zanzibar či do Indonésie.