Melania Trumpová

Melania Trumpová Zdroj: Profimedia.cz

Melania Trumpová pojede sama do Afriky, její muž přitom nazval africké země „prdelemi světa“

Zatímco americký prezident Donald Trump v lednu nazval země Afriky „prdelemi světa“, jeho manželka Melania v pondělí oficiálně oznámila, že na svoji první velkou samostatnou cestu pojede v říjnu jako první dáma právě do několika afrických států. Není to ostatně poprvé, co má zcela jiné názory než její muž.

„Pojedu poprvé do Afriky a jsem ráda, že získám informace o problémech, kterým tam čelí děti na celém kontinentu. Zároveň se seznámím s bohatou africkou kulturou a historií. Jsme globální společnost a já věřím, že prostřednictvím otevřeného dialogu a výměny názorů máme skutečnou příležitost učit se jeden od druhého,“ řekla podle agentury AP americká první dáma.

Donald Trump se přitom letos v lednu při diskusi se senátory na téma migrace ptal: „Proč sem necháváme všechny ty lidi z prdelí světa přicházet?" Podle několika přítomných se hovořilo o migraci z Haiti a právě z Afriky. Trump ale popírá, že by svá slova myslel až tak expresivně, protože výraz „shithole country“, který použil, by se dal přeložit také jako díra či zapadákov. Diplomaté z afrických států pak ale požadovali omluvu, které se nedočkali.

Které země přesně Melania Trumpová v Africe navštíví, bude podle televize CNN oznámeno v nadcházejících týdnech. První dáma už byla s Trumpem na návštěvách Saúdské Arábie, Izraele, Itálie, Francie, Polska, Turecka, Číny, Jižní Koreje, Japonska, Velké Británie či Belgie.

Loni v září byla Trumpová sama na akci Invictus Games v kanadském Torontu. To je mezinárodní setkání zraněných a nemocných bývalých vojáků, které se opakovaně koná pod záštitou britského prince Harryho. Jenže do Afriky pojede Melanie na oficiální cestu a navštíví hned několik zemí.

Americká první dáma se dostala už několikrát do veřejného sporu se svým prostořekým manželem, například nedávno v pohledu na rozdělování rodin imigrantů, které vyvolalo velké pozdvižení ve světě. Podle odborníků má její cesta do Afriky mírnit napětí, které Trump svými lednovými slovy vyvolal.