Ženy džihádistů - ilustrační foto

Ženy džihádistů - ilustrační foto Zdroj: Foto pro Blesk - Lenka Klicperová, Markéta Kutilová

Německé úřady pomohly uprchnout dvěma členkám Islámského státu z Iráku, kde jim hrozil trest smrti

Mezi Irákem a Německem se vyhrotily vztahy kvůli akci německých úřadů, které pomohly z Iráku uprchnout dvěma německým občankám, jež byly příslušnicemi teroristické organizace Islámský stát (IS) a jež irácké úřady považují za velice nebezpečné, informuje německý web Focus.de. Již dříve se objevily v médiích informace, že se tyto ženy vrátily zpět do Německa, ale až teď vyšlo najevo, že jim s návratem pomohly německé úřady a poté je nechaly volně se pohybovat na svobodě. Teprve před pár dny došlo k zatčení jedné z nich.

Podle německých médií se jedná o Sabine Ulrike Sch. z Bádenska-Württemberska a Sibel H. z Hesenska. Sabine patřila k elitě Islámského státu, kde se snažila skrze internet verbovat nové rekrutky pro teroristickou činnost a propagovala ideologii Islámského státu. Ve svých textech vyzývala k sebevražedným útokům na nepřátele islámu a tvrdila, že ona sama je k sebevražednému útoku připravena. Jejím manželem byl vysoce postavený velitel Islámského státu, jemuž prý v Sýrii porodila dvě děti. Podle německých médií byla před pár dny zatčena německou policií.   

Teprve teď se ovšem dostaly na veřejnost informace, že návrat obou teroristek do Německa zorganizoval německý Federální kriminální úřad (Bundeskriminalamt – BKA), jehož zaměstnanci z iráckého Erbilu odvezli z věznice ony dvě teroristky zpět do Německa. Irácké úřady nebyly o akci německých úřadů informovány a považují je za hrubé porušení své suverenity. Od tohoto případu nemají mít již žádní němečtí vyšetřovatelé právo vstupovat do Iráku.

Až do incidentu totiž irácké úřady dovolovaly německým vyšetřovatelům vstupovat do Iráku a vyšetřovat zajaté německé členy teroristické organizace Islámský stát.

Záchrana před trestem smrti

Irácká vláda v těchto dnech odeslala německé vládě ostrou protestní nótu k celému případu a upozornila, že obě německé teroristky jsou v Iráku vyšetřovány pro velice závažné trestné činy a jsou nebezpečné. Iráčanům se nelíbí, že těmto teroristkám umožnily německé úřady vyhnout se soudnímu stíhání a potrestání za jejich zločiny v Iráku.

Podle informací poskytly německé úřady iráckým úřadům falešné informace k žádosti o vstup německých vyšetřovatelů do Iráku, aby zakryly pravý důvod cesty – záchranu dvou teroristek před soudním stíháním v Iráku a jejich odvoz ze země.

V souvislosti s případem Nadie Rainer Hermann, jiné německé členky teroristické organizace IS, která byla v Iráku odsouzena k doživotnímu vězení za podporu terorismu, případem německé islamistky Lamie K. odsouzené iráckým soudem za terorismus k trestu smrti a případem další členky IS Lindy Wenzelové ze saského Pulsnitzu je třeba si položit otázku, jestli se německé úřady nerozhodly pomoci zachránit své občany před trestem smrti či doživotního vězení v Iráku i za cenu, že tak pomohou s návratem vysoce nebezpečným islámským extremistkám.