Video placeholde
Madonna vždy provokovala.
1993
1979
2012
1985
34
Fotogalerie

Královna popu, sexuální symbol i provokativní rebelka. Zpěvačka Madonna dnes slaví 60. narozeniny

Je považována za nejúspěšnější zpěvačku všech dob. Na svém kontě má více než 335 milionů prodaných alb a singlů, což jí vyneslo zápis Guinnessovy knihy rekordů. Její koncerty jsou velkolepé show a přehlídkou převleků, kostýmů a provokací. Přitom v dobách, kdy jako mladičká snila o velké slávě a utekla z domova, pracovala jako servírka, spoře oděná i nahá pózovala mladým malířům a na konkurzu do Formanova filmu Vlasy zcela vyhořela. Dnes tato světová hvězda pod uměleckým mononymem Madonna slaví své 60. narozeniny.

Madonna, svým civilním jménem Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie, se narodila 16. srpna 1958 v americkém státě Michigan jako třetí z osmi dětí. Po svých předcích, které ze strany obou rodičů pocházeli z Itálie a Francie, však „zdědila“ temperamentní jihoevropskou krev. V pěti lety ztratila svoji matku, která zemřela na rakovinu prsu. Její otec Silvio Ciccone se o tři roky později znovu oženil a za ženu si vzal hospodyni Joan. Tu však budoucí star neměla ráda, stejně vyhrocený vztah plný hádek měla i se svým otcem.

Její dospívání proto bylo velice divoké. Lidé ji považovali za podivínku, neměla mnoho přátel a většinu mužů přímo odpuzovala. Po letech to však označila za dobrý přístup, protože se tak prý mohla „více soustředit na svoji budoucnost.“

Když bylo Madonně 20 let, práskla do bot a s pouhými 35 dolary vyrazila do New Yorku dobýt svět. Nahrávala své první počiny, posílala je do vydavatelství, ale bez většího úspěchu. Zkoušela prorazit i do filmu, ale na konkurzu do slavného muzikálu Vlasy od Miloše Formana pohořela. Na život si proto vydělávala jako servírka či model mladým malířům aktů. Tato výtvarná díla jsou přitom dnes výhodným obchodním artiklem za nemalé ceny.

Na začátku 80. Let změnila svoji image. Už to nebyl onen vzhled holky z ulice, nově se z ní stala vyzývává blonďatá dračice. Brzy se jí konečně podařilo prorazit na hudební scéně. V roce 1982 vydala svůj první singl Everybody a o rok později své debutové album nazvané Madonna. V roce 1984 už svým albem a stejnojmenným hitem „Like a Virgin“ udělala díru do světa.

Od té doby do dnešních dnů vydala ještě dalších dvanáct alb a z řady jejich singlů jako La Isla Bonita, Open Your Heart, Papa Don't Preach, Like a Prayer, Cherish, Material Girl, Frozen, Ray Of Light či American Pie se staly celosvětové megahity. Každé album doprovázela změna vizáže a mnohdy šokující až pobuřující klipy.

Na konci 90. let si Madonna přičichla i k filmu. Ve snímku Evita ztvárnila roli Evy Perónové, manželky slavného argentinského prezidenta Juana Domingo Peróna. Zahrála si také například učitelku šermu v bondovce Dnes neumírej.

Stejně divoké, jako bylo její mládí, je i Madonnin osobní život. V roce 1985 se ve svých 27 letech se provdala za herce Seana Penna, toto manželství však vydrželo jen čtyři roky. Svou nejstarší dceru Lourdes má Madonna se svým tehdejším osobním trenérem Carlosem Leonem, kterého si však nikdy nevzala. Podruhé se vdala v roce 2000 za britského režiséra Guye Ritchieho, s nímž má syna Rocca. I toto manželství se po osmi letech rozpadlo. Z afrického státu Malawi Madonna pak adoptovala dvě děti.

Madonna několikrát vystoupila i v České republice a její koncerty navštívilo dohromady přes 100 tisíc fanoušků. Její zatím poslední návštěvou byl dvojkoncert v listopadu 2015 v libeňské O2 Aréně.