Lékařské vyšetření.

Lékařské vyšetření. Zdroj: Ernest Cole

Umývárny v jednom z dolů.
Černoši, kteří měli nároky, odchází z dolu s výpovědí v ruce. Vlevo, ještě v kmenovém oblečení, přichází náhrada.
Pokoj služebné. Noviny místo koberce, krabice od ovoce jako stůl i židle.
Žáci se učí psát. Nákup nábytku pro černošské školy nebyl pro tehdejší vládu velkou prioritou.
Cestování vlakem.
18
Fotogalerie

Tvrdá realita jihoafrického apartheidu očima černošského fotografa

Ernest Cole se narodil v roce 1940 a v apartheidem zmítané Jihoafrické republice strávil celkem 27 let. Poté se rozhodl pro život v exilu, přičemž do USA si s sebou odvezl i všechny negativy. Z nich vznikla kniha House of Bondage, která způsobila celosvětový rozruch a ukázala, jak hororový svět segregace v Jižní Africe vlastně vypadá.

„Když tvrdím, že lidé mohou být vyhozeni z práce, zatčeni, zbičováni nebo vyhnáni ze země pro úplné maličkosti, tak nepopisuji nějaké výjimečné případy, jen abych vyvolal kontroverzi. To, co říkám, je pravda a většina bílých Jihoafričanů vám to klidně přizná. Nezkouší předstírat, že se tyhle věci nedějí. Ten základ téhle zvrácené situace neleží v tom, že by snad byli všichni černoši ctnostní a běloši ničemní. Jde o to, že běloši nevidí nic špatného na bezpráví, které svým černým sousedům způsobují,“ píše ve své knize Cole.

Po vydání House of Bondage již nepřipadal návrat do JAR v úvahu, nicméně Cole neměl problém se uchytit jako fotograf i ve Spojených státech. Spolupracoval s věhlasnou agenturou Magnum Photographers i časopisem Time. A vše nasvědčovalo tomu, že má před sebou skvělou budoucnost. Již pět let po emigraci ho ale pohltily osobní problémy a z fotografických kruhů zcela zmizel. Nakonec zemřel v zapomnění na rakovinu slinivky v roce 1990.

Jeho nejslavnější prací je tak právě kniha House of Bondage a dokumentace každodenního života v apartheidu. Výběr z těchto snímků naleznete v naší galerii.