Video placeholde
Hasiči dostali pod kontrolu požár lesa na Ještědu
Okolí vysílače na Ještědu zachvátil požár
Hasiči dostali pod kontrolu požár lesa na Ještědu
Okolí vysílače na Ještědu zachvátil požár
Hasiči dostali pod kontrolu požár lesa na Ještědu
8
Fotogalerie

Na Ještědu hořel les. Hasilo ho 100 hasičů, vrtulník i letadlo

Na vrcholu Ještědu vzplál dnes dopoledne les. Požár lesa a trávy o rozloze zhruba hektaru se hasičům podařilo po 13:00 dostat pod kontrolu. Do zásahu se zapojilo 19 jednotek, což je kolem stovky hasičů. Část z nich byla zapojena do čerpání vody pod Ještědem a na letišti, řekla ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková. S hašením pomáhaly letadlo a vrtulník, které provedly 20 shozů. Jejich pomoc byla podle mluvčí velmi efektivní.

Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen krátce před 11:00. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu a povolali všechny jednotky, které mají k dispozici. "Vzhledem k větru a suchu a nepřístupnému terénu bylo nutné zasáhnout rychle," řekla Bílková. Hasiči se báli, že vítr oheň roznese. S lokalizací požáru bylo podle Bílkové možné ukončit letecké hašení. Na vrcholu Ještědu zůstává 14 jednotek. Dohašování bude podle mluvčí pokračovat ještě několik hodin.

Cestu na Ještěd zablokovaly hasičské vozy. "Ne všechny cisterny, hlavně ty velkokapacitní projedou úzkou cestou až na vrchol Ještědu," řekla Bílková. Hasiči nahoru dopravují vodu v cisternách, dál ji ale musejí čerpat dálkovým vedením. Kvůli zakouření zasahují v dýchacích přístrojích. "Hasiči stále prolévají místo požáru. Lesní požáry jsou extrémní, rády prohořívají a objevují se jinde, takže i po ukončení požáru tu jako dohled zůstane jednotka dobrovolných hasičů," dodala mluvčí hasičů.

Uzavřena byla cesta na vrchol od parkoviště Ještědka. Samotný horský hotel a vysílač na vrcholu Ještědu ale zůstal otevřený. "Lidi z hotelu jsme evakuovat nemuseli, bezprostřední nebezpečí jim nehrozilo. Někteří odešli, mnozí ale zůstali," dodala Bílková. "Lidé seděli v restauraci u oběda a pozorovali práci hasičů," doplnila Milena Lánská ze společnosti Ještěd, která hotel provozuje. V provozu zůstala i sedačková lanovka Skalka. Kabinová lanovka vozila lidi jen směrem dolů. Provoz nahoru zahájí podle přednosty Vladimíra Štěpána až v 15:00.