NASA vysílá k Slunci sondu

NASA vysílá k Slunci sondu Zdroj: NASA

NASA vysílá k Slunci sondu
NASA vysílá k Slunci sondu
NASA vysílá k Slunci sondu
NASA vysílá k Slunci sondu
5
Fotogalerie

NASA úspěšně vyslala sondu, která míří do těsné blízkosti Slunce. Start jsme sledovali živě

Americká vesmírná agentura NASA v neděli po jednodenním odkladu úspěšně vyslala z floridského Mysu Canaveral sondu, která se jako první člověkem vyrobený přístroj "dotkne" Slunce. Zrušení pátečního startu nosné rakety s Parkerovou sluneční sondou(Parker Solar Probe) způsobily technické potíže, kvůli nimž uplynul časový limit pro vypuštění. Nedělní start byl naplánován na 9:31 našeho letního času a proběhl bez problémů.

Přímý přenos jste mohli sledovat zde:

Lidstvo poprvé vysílá do vesmíru zařízení, které pronikne do sluneční koróny, což je oblast atmosféry naší hvězdy. Vůbec největšího přiblížení dosáhne sonda v závěru roku 2024, kdy se dostane na vzdálenost 6,2 milionu kilometrů od povrchu Slunce. Dosud nejblíže se dostala západoněmecká sonda Helios 2, která od ní byla 41,9 milionu kilometrů daleko.

Merkur jako nejbližší planeta obíhá kolem Slunce ve vzdálenosti bezmála 58 milionů kilometrů.

Cíl mise

Cílem mise s rozpočtem kolem 1,5 miliardy dolarů (33,7 miliardy korun) je získat nové poznatky o hvězdě naší planetární soustavy, které například umožní lépe předpovídat solární bouře, jež mohou ohrozit pozemské rozvodné sítě nebo satelitní navigaci. Vědci také chtějí, aby jim údaje zaslané Parkerovou sondou pomohly objasnit, proč teplota koróny, dosahující až několika milionů stupňů Celsia, je o několik řádů vyšší než teplota kolem 5500 stupňů na povrchu hvězdy.

Sonda posílena přídavným motorem zamíří k centru sluneční soustavy, přičemž na své pouti využije ke korekci dráhy i gravitaci planety Venuše.