Ostatky tří českých vojáků padlých v Afghánistánu dorazily do Česka (8. 8. 2018)

Ostatky tří českých vojáků padlých v Afghánistánu dorazily do Česka (8. 8. 2018) Zdroj: Reprofoto ČTK

Uctění památky zabitých českých vojáků
Uctění památky zabitých českých vojáků
Ostatky českých vojáků padlých v Afghánistánu dorazily do ČR (8. 8. 2018)
Na letišti v Praze Ruzyni přistál armádní speciál, který dovezl do vlasti těla tří českých vojáků zabitých při teroristickém útoku v Afghánistánu.
Na letišti v Praze Ruzyni přistál armádní speciál, který dovezl do vlasti těla tří českých vojáků zabitých při teroristickém útoku v Afghánistánu.
12
Fotogalerie

„Padli proto, aby další mohli žít.“ Čeští vojáci se vrátili do vlasti, prezident je v říjnu vyznamená

Těla tří českých vojáků zabitých při teroristickém útoku v Afghánistánu se vrátila do Česka. Na letištní ploše se uskutečnil smuteční ceremoniál, kterého se zúčastnily rodiny vojáků, prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a další představitelé státu a armády. Zeman vojákům udělí in memoriam medaili Za hrdinství.

Vojáci Martin Marcin (36), Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) padli v Afghánistánu v neděli při hlídce několik kilometrů od spojenecké základny Bagrám. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) padlé vojáky v úterý na návrh náčelníka generálního štáb Aleše Opaty povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků. Ministerstvo pro ně chystá ještě další ocenění, padlí vojáci dostanou in memoriam nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu.

Zeman zdůraznil, že by smrt vojáků neměla odradit od úsilí nadále bojovat s mezinárodním terorismem. Prezident postupuje podobně jako před čtyřmi lety, kdy při útoku v Afghánistánu zemřelo pět českých vojáků. I tehdy Zeman všechny in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství.

Vojáci se obětovali pro záchranu jiných

Armádní speciál doprovodily od českých hranic gripeny. V době jeho příletu se na památku padlých vojáků rozezněly zvony v katolických kostelech a chrámech. Muže zabil v neděli sebevražedný atentátník, když byli na hlídce několik kilometrů od spojenecké základny Bagrám.

Letadlo s těly vojáků vstoupilo do českého vzdušného prostoru v 15:50. Po přistání letadlo přijelo po letištní ploše k pozůstalým, vojáci vyzvedli ze stroje rakve zakryté národními vlajkami a uložili je na katafalky. Kaplan Knichal v krátkém smutečním slovu mluvil o ztrátě, kterou teroristický útok způsobil. "Prožíváme ztrátu našich zemřelých vojáků. Je to ztráta, která nás připravuje o inteligenci, srdce, vůli, o někoho, kdo jednal spravedlivě a krásně," řekl kaplan.

Knichal také řekl, že vojáci obětovali svůj život při ochraně druhých. Vyzval k následování dobrých činů, které vojáci udělali, aby se na jejich životy navázalo. Po jeho smutečním proslovu uzavřela ceremoniál státní hymna.

Vojáci byli převezeni do Ústřední vojenské nemocnice

Po ceremoniálu byly rakve s těly vojáků přeneseny k vozidlům. Kolona pohřebních vozů za doprovodu Hradní stráže a Vojenské policie nyní zamíří s ostatky do Ústřední vojenské nemocnice. Lidé mohou vzdát vojákům poctu po cestě, která povede přes Evropskou třídu a Vítězné náměstí.

Rozloučit se s padlými vojáky přijeli zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), ministr obrany Metnar, bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) nebo členové sněmovního branného výboru. Smuteční akt provází také mimořádná pozornost médií. Podle ministerstva obrany se na ruzyňské letiště akreditovalo přes 100 novinářů.

Vojáci nepochybili

Čeští vojáci při hlídce v Afghánistánu podle zástupce náčelníka generálního štábu Jiřího Vernera nepochybili. Řekl, že svým hrdinským přístupem zachránili další životy. Útok podle něj mohl mít mnohem fatálnější následky. Do operační činnosti, tedy k hlídkování v okolí základny Bagrám, se čeští vojáci podle něj vrátí v řádu hodin, nejpozději do pátku.

Vyšetřování incidentu podle Vernera spěje k rychlým závěrům. "Již dnes víme, že naši vojáci v žádném případě nepochybili, naopak svým hrdinským přístupem v dané situaci zachránili další životy, takže mohlo to být ještě mnohem fatálnější," řekl Verner. Dodal, že tři čeští vojáci "padli proto, aby další mohli žít". Incident blíže nechtěl komentovat, jeho popis v médiích je ale podle něj přibližně podobný.

Podle médií šel v čele hlídky v úzké uličce afghánský voják, za ním tři čeští a dva američtí vojáci. Útočník vykročil ze stínu nedaleko od nich.

Rozloučil se i americký vrchní velitel sil

O dalším nasazení vojáků chce Verner rozhodnout, jakmile bude mít k dispozici další podklady. "Nezáleží to jenom na české straně, jestli budeme plnit operační úkol, jsme tam v podřízenosti amerického úkolového uskupení," poznamenal. Očekává, že nejpozději do pátku vojáci opět na hlídky budou moct vyrazit.

Náladu v české jednotce na Bagrámu popsal jako odpovídající dané situaci. Myslí si, že velitel i ostatní příslušníci situaci zvládají velice dobře. Rozloučení a naložení rakví označil za velice emocionální. Přítomen byl i vrchní velitel amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu armádní generál John Nicholson i další generálové a velitelé. "Myslím si, že to naši vojáci velice dobře vnímali a cítili a dodává jim to sil do dalšího. Nepředpokládám, že bychom někoho stahovali. Předpokládám naopak, že všichni vojáci tuto situaci zvládnou a budou pokračovat dál v plnění operačního úkolu," dodal Verner.