Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Četnost příjmení v Česku podle jmen politiků: 9182 Fialů, 8751 Zemanů, 927 Kalousků, 143 Babišů a 7 Okamurů

V médiích vidíte a slyšíte naše politiky prakticky pořád. Některá jména nevyvolávají žádné reakce, jiná provází bezmezný obdiv či naopak velká nenávist. Kolik lidí se stejným příjmením ale žije v současnosti v České republice? Stejné příjmení jako Petr Fiala (předseda ODS) má například 9182 lidí, zatímco stejně, jako zní příjmení Tomia Okamury, je pouze 7 osob.

Četnost příjmení najdete buď na webu ministerstva vnitra, nebo také na webu Příjmení.cz Z našeho přehledu uvidíte, kolik lidí se stejným jménem, jaké nosí někteří čeští politici, u nás žije. Samozřejmě v tom mohou být právě v tuto chvíli určité odchylky, protože někdo se mohl mezičasem narodit, či zemřít. A web ministerstva byl naposledy aktualizován v září minulého roku.

Lidí se jménem Fiala (jaké nosí předseda ODS) je podle těchto údajů v České republice 9182. Na počet obyvatel žije nejvíce Fialů v oblasti Blovice, nedaleko Plzně a v sousední oblasti Nepomuk. Šéf občanských demokratů se narodil v Brně a tam žije skutečně po Praze nejvíc Fialů (470).

Pokud jde o počet, tak za Fialou následuje jméno Zeman. Těch je celkem 8751. Stejné příjmení jako prezident Miloš Zeman je nejčastější v oblasti Pacov na Pelhřimovsku. V Kolíně a okolí, kde se současná hlava státu narodila, je Zeman na 49. místě mezi nejčastějšími příjmeními.

Piráti se nacházeli na moři, ale když jste nositelem jména Ivan Bartoš, jako předseda České pirátské strany, tak se dá očekávat silné zastoupení v Česku. Bartošů je 6933. V Jablonci nad Nisou, kde se náš nejznámější pirát narodil, je to obvyklé a poměrně časté příjmení, ale nejvíce Bartošů je v oblastech Kostelec nad Orlicí, Litomyšl, Rychnov nad Kněžnou či Uherský Brod.

Identické příjmení jako šéf komunistů Vojtěch Filip pak nosí 3526 lidí. A nejvíce jich najdeme na Vlašimsku, v Žamberku a okolí a v oblasti Králíky.

Pak už počet příjmení identických s dnes velmi známými českými politiky prudce klesá.

Například Kalousků je 927, ale z reakcí protivníků Miroslava Kalouska z TOP 09 to vypadá, že jich musí být nejméně milion. Jako předseda sociálních demokratů Hamáček se jmenuje 382 osob, jméno Klaus nese 322 lidí a Babišů je pak 143. Jméno Babiš je nadměrně zastoupené kolem Mnichova Hradiště, na Bohumínsku, Bruntálsku a v oblasti Rožnova pod Radhoštěm, i když stávající český premiér se narodil ve slovenské Bratislavě, která byla tehdy součástí Československa.

Nositeli jmen, která jsou u nás spíše vzácná, jsou pak Pavel Bělobrádek (předseda KDU-ČSL) a Tomio Okamura (šéf SPD). Bělobrádků je pouze 37 a nejvíce je jich v oblastech Nové Město nad Metují, Kostelec nad Orlicí či Náchod. A skutečně, šéf lidovců se narodil v Náchodě.

Okamurů najdeme v seznamu jen 7 a všichni by měli žít v Praze. Zde malý počet příjmení plyne z toho, že předseda SPD se narodil české matce a japonskému otci v Tokiu. Okamura nepatří v zemi vycházejícího slunce mezi nejčastější jména, ale stejné jméno nese i jeden malý ostrov. Slovník uvádí, že „oka“ je kopec a „mura“ vesnice.

Počet lidí v Česku, kteří mají příjmení jako někteří naši známí politici (zdroj ministerstvo vnitra, září 2017):

Fiala – 9182

Zeman – 8751

Bartoš – 6933

Havel - 3944

Filip – 3526

Kalousek – 927

Drahoš – 646

Faltýnek - 501

Hamáček – 382

Klaus – 322

Babiš – 143

Čunek - 98

Bělobrádek – 37

Okamura – 7

Schwarzenberg - 2