Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Češi v německé armádě? Vláda v Berlíně o tom uvažuje. Sloužit se dá i ve Francii, Irsku, Dánsku či Belgii

Naprostá většina armád Evropské unie má problémy s náborem nových vojáků. Zrušení povinné vojenské služby sice vedlo k vysněné profesionalizaci vojsk, ale v současnosti chybí příslušníci ozbrojených sil prakticky ve všech zemích EU včetně České republiky. Důvody jsou různé – například zdravotní omezení a především neochota sloužit v armádě. O zavedení služby pro cizince ze zemí EU teď uvažuje i Německo, kde se ale o tom vedou spory.

Vládní koaliční strany CDU/CSU a sociálnědemokratická SPD podporují návrh, aby se občané Evropské unie mohli stát příslušníky Bundeswehru. Německo totiž nejenom, že neplní slíbených (jak chce NATO a americký prezident Donald Trump) 2 procenta HDP na armádu, ale chybí mu v současnosti také 21 tisíc vojáků.

Jaké podmínky ale pro občany EU vymyslet, není zatím jasné. SPD navrhuje, že zahraniční vojáci musí dostat německé občanství, protože si nepřeje žoldnéřskou armádu. Kritici ale zpochybňují budoucí loajalitu podobných vojáků k Německu. Ministerstvo obrany ovšem koncem července přesto oznámilo, že tuto možnost zvažuje.

Naopak euroskeptická a antiuprchlická Alternativa pro Německo návrh ostře odmítá a tvrdí, že to „odporuje zdravému rozumu“. Klonila by se naopak k opětovnému zavedení povinné vojenské služby.

Některé země EU ale už cizince ve svých armádách mají, ale většinou je to něčím podmíněno. Podívejme se, kde mohou Češi sloužit v armádách EU.

Cizinci-vojáci v EU

Nejznámějším vojenským uskupením se zahraničními vojáky je Francouzská cizinecká legie, která vznikla už v roce 1831. V současnosti v ní slouží 8900 osob, včetně Čechů. Přijímá lidi ve věku od 18 do 39,5 let a to z celého světa.

Belgické ozbrojené síly „berou“ občany Evropské unie ve věku od 18 do 34 let, pokud jsou způsobilí vojenskou službu vykonávat.

Dánsko to sice nabízí také, ale má vlastní podmínky. Tamní voják-cizinec musí trvale žít nejméně rok v této skandinávské zemi, ale hlavně musí umět plynule dánsky a dánsky musí umět i psát.

Lucemburská armáda nabízí službu občanům EU, kteří jsou starší 18 let, a prozatím jim ještě nebylo 24 let. Jenže musíte žít předtím v této zemi nepřetržitě pět let. Irsko to má podobné, podmínkou je pět let souvislého pobytu v této zemi.

Cizince přijímá také Kypr, jenže ti musí mít alespoň částečný kyperský původ. Cizince verbuje také armáda Velké Británie či Španělska, ale ani u jednoho státu se to netýká občanů České republiky.