Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Francie zakázala studentům ve škole mobily, omezení navrhuje i Dánsko

Od září si již žáci a studenti francouzských základních a středních škol se svým mobilem ve školách nepohrají. Parlament schválil zákon, který zakazuje používání mobilů ve třídách, o přestávkách i na školních hřištích. Podle zákonodárců se tak má zamezit závislosti dětí na této moderní technologii, zvýšit kvalita výuky a má se také zabránit šikaně, ke které jsou přístroje někdy zneužívány. Starší děti si na mobilech prohlížejí i pornografické stránky. O zákazu uvažují teď i v Dánsku.

Ve Francii zhruba polovina z 51 tisíc základních a 7000 středních škol již předtím zákaz mobilů uplatňovala, ale teď jsou omezení rozšířena. Prezident Emmanuel Macron podobný zákaz sliboval již během své předvolební volební kampaně. A také na zasedáních vlády jeho ministři a ministryně musí odevzdat mobily před zahájením jednání.

Padly i návrhy, že zákaz mobilů by měl ve Francii platit ve školách i pro učitele a zaměstnance, ale to neprošlo.

Kritici zákona poukazují ale na to, že školy nemají vybudována místa, kam by se daly přístroje bezpečně ukládat a že dětem nelze mobily zabavovat, to žádný zákon neumožňuje.

Odhady hovoří o tom, že kolem 90 procent francouzských dětí ve věku od 12 do 17 let ve škole mobil má. A samozřejmě je vlastní i mladší děti.

O podobném zákazu začali uvažovat také poslanci některých parlamentních stran v Dánsku. Prozatím ale bylo dohodnuto, že je to záležitost místních orgánů, které školy spravují. Je na jejich rozhodnutí, že mobily zakážou. Což se na některých místech v této skandinávské zemi již stalo.

Společnost Megafon na počátku letošního roku uskutečnila mezi dánskými žáky a studenty průzkum, který překvapivě ukázal, že 80 procentům místních studentů by zákaz nevadil.

„Dříve u nás děti měly mobily skoro pořád v ruce, dnes více mezi sebou hovoří a hrají si,“ komentovala zákaz přístrojů Lise Ammitzbøll la Cour, ředitelka Skolen på Gruntvigsvej ve Frederiksbergu, kde se už mobily nepoužívají.