Col du Tourmalet

Col du Tourmalet Zdroj: Profimedia.cz

Letošní Tour začínala na ostrově Noirmoutier, odkud se závodníci dostávali na pevninu po dlouhém mostě. Místo je to zajímavé také pro fanoušky filmů ze sedmdesátých let, natáčely se tu totiž některé scény z filmu César a Rosalie s Yvesem Montandem a Romy Schneiderovou. Nechybějí ani památky – místní klášter založil svatý Philibert v roce 674 a hrad Chateau de Noirmoutier byl dokončen ve 12. století.
Letos se peloton po tříleté odmlce znovu vyšplhal do 21 serpentin Alpe d´Huez. Vy jste tady možná ale byli za trochu jiným sportem, jde totiž zároveň o slavné francouzské lyžařské středisko. V létě se sem jezdí za trekkingem, canyoningem, lezením po skalách i horskou cyklistikou, atrakcí nejen pro děti je pak místní bobová dráha.
Ve městě Chartres, kde končila 7. etapa Tour a které leží asi 90 km od Paříže, najdete jednu z největších a nejstarších francouzských katedrál – Notre Dame ze 12. století. Stavba s bohatou výzdobou a 170 vitrážovými okny byla v roce 1979 zapsána na seznam UNESCO.
19. etapa závodu, které se přezdívá královská a klikatí se Pyrenejemi, začínala ve slavném poutním místě, Lurdách. Před sto šedesáti lety se tu prý zjevila čtrnáctileté Bernadettě Soubirousové Panna Marie. Dnes u jeskyně s posvátným léčivým pramenem stojí fronty poutníků. Ročně jich do města přijde šest milionů, mezi nimi tisíce těžce nemocných a handicapovaných, kteří věří v uzdravení.
Již tradiční výzva Tour de France, pyrenejské sedlo Col du Tourmalet, leží ve výšce 2115 metrů a donedávna to byl nejvyšší silniční úsek francouzských Pyrenejí. Na vrcholku Col du Tourmalet můžete obdivovat nejen krásné výhledy, ale též památník Jacquesa Goddeta, ředitele Tour de France v letech 1936 až 1987, a sochu neznámého cyklisty postavenou na počest prvního závodu Tour, který tudy projížděl v roce 1910.
8
Fotogalerie

Po stopách Tour de France: Krásy Francie nejen pro milovníky cyklistiky

Jedna z nejsledovanějších sportovních událostí světa s poetickou přezdívkou Stará dáma je za námi, a tak se můžete při svých toulkách po Francii už v klidu a bez davů fanoušků podívat na přírodní i kulturní památky z její letošní trasy.

Letošní stý pátý ročník slavného cyklistického závodu Tour de France byl pro účastníky náročný – šplhali se na vrcholy Alp i Pyrenejí, nechyběly obávané dlažební kostky a celkem peloton ujel 3351 kilometrů.

To první Tour de France, která se jela v roce 1903, byla téměř o tisíc kilometrů kratší. Startovala na předměstí Paříže a zúčastnilo se jí 60 závodníků. Kde se start konal letos a čím je toto místo zajímavé i bez cyklistů se můžete podívat v naší fotogalerii

Ukážeme vám také další místa, kterými peloton projížděl a která stojí za vidění, ač tady už nešlapou do pedálů závodníci Tour de France.