Video placeholde

Aktivista je sprosté slovo, vegan žalovatelná nadávka!

Já vím, že je to trapné, staromódní a překonané. Ale my v CNC jsme takoví proto, že naše společnost je posledním velkým mediálním domem, kde se ještě smí psát bez nějakých zásadních omezení. Víme o tom, a tak alespoň ti, co si to uvědomují, hrají na sebe. Tolik k vysvětlení, proč jsem do toho vůbec šel.

I zavolal mi Karel, kterého znám od popelníků, jestli bych nešel do studia polemizovat ohledně masa z velkochovů slepic, o nichž jsem nedávno psal. Vím, že je náš, a na velkochovy mám jasný názor. „Kdy se točí?“ optal jsem se automaticky. Sdělil termín, já ho zapsal, bylo to druhý den, a nezeptal se, s kým jdu diskutovat. Je to kolega, jdu. Ale měl jsem práci. Tak jsem se kolem jedenácté večer dal do přípravy. O tom, že je maso a vejce z velkochovu — de facto továrny na slepice a vejce — výstup levnější než z ekofarmy, říká 1. hlavní věta termodynamická. Zákon zachování energie.

Protože dá ekochov jedné slepice více práce (vstup) než ve velkochovu (menší vstup) a ty slepice sežerou stejně tam i tam, prostě musí být ze zákona maso i vejce z ekofarmy (výstup) dražší než výstup z velkochovu. Zákon zachování energie platí i v Brně. Ne ze zákona trestního, ale Božího. Zákon zachování energie je pro tento časoprostor imanentní, tedy to, o čem psal Akvinský. Jen mu to trochu terminologicky nesedělo, vždyť se psal rok 1227.

 Takže jsem bystře usoudil, že přijde nějaký pomatený přírodovědec a budeme se vědecky bavit o úplné kravině — o neomarxistické dietologii, která vymyslela, že popře druhý Boží zákon. Hlasovalo se ve squatu Klinika, občerstvení platil Soros a daňoví poplatníci a hlasovali voliči sedmi pohlaví. Onen zákon, jejž na Klinice již dávno schválila i Feryna, vynalezl jiný černoprdelník než Akvinský. Vystudovaný teolog Charles Darwin, který se však, když seznal, jak to v církvích chodívá, radši dal na vědu a vymyslel evoluci. Už byl méně terminologicky mimo než Akvinský, ale dnes již radši vědci místo „evoluční princip“ říkají „samoorganizace hmoty“. Protože Darwin to objevil na opicích, ale dnes už víme, že nějak naprosto nepochopitelně dokáže snižovat entropii i plazma.


Na záznam celé debaty Proti sobě se podívejte zde >>>


A tak jsem se připravil na to, že budu čelit vzdělanému pobloudilci, jenž našel navzdory svému vzdělání kolektivní identitu veganství. Proto nyní za ně bojuje a ohání se (nějakým) přírodovědným titulem. I nezbylo než se připravit na jediný úder takedo-rjú sobu-džucu. Vím zcela jistě, že lidi od přírody žerou maso. Vědět a vědecky doložit je rozdíl, který se dá vyjádřit časem. Začal jsem ve 23.00 30. 8. 2018. Když 31. 8. 2018 svítalo, už jsem byl fakt utahanej. Ale meč byl ukován. Zněl: Myslíte, že chovat se jinak, než je nám dáno od přírody, je rozumné?

Karty na stůl

Přišel jsem diskutovat s přírodovědce, sedl, vyňal přípravu v iPadu a těšil se. Přišel diskutér. Nevypadal jako vegan, vypadal zdravě. Vůbec jsem nevěděl, kdo to je. Sdělil jsem, že mám jen základní přírodovědné vzdělání a ve výživě se moc nevyznám. Vystudoval jsem jenom přírodovědný obor — psychologii, mám zkoušku například z evoluce člověka či etologie, základy anatomie a fyziologie, ale i z předmětů kolem základních biologických, potažmo medicínských disciplín.

Deset let mě zajímá paleoantropologie, a to nejen kvartéru, ale především střední a starší paleolit. To jest H. neandertalensis, heidelbergensis, antecessor, erectus, ergaster, florensis a nově i naledi. Nové informace — včetně těch o výživě — průběžně čerpám z odborných, a je-li to jen trochu možné, tak z impaktovaných zdrojů. A pak jsem udělal něco, co jsem neměl dělat. Jaké máte přírodovědné vzdělání vy a odkud čerpáte své informace, prosím?

Oponent sdělil, že studoval politologii. Nesdělil, zda ji dostudoval. Zato sdělil, že je z Brna.

Když mám tablet, jsem v pohodě

Otevřel jsem si tablet, otevřel si Tribunovou sútru, kterou znám zpaměti, ale je to fakt dobře napsaný, a četl a nehádal se. Já jsem totiž order Primates, suborder Haplorhini. Infraorder Simiiformes, family Hominidae. Vyšší primát. Někteří nižší primáti — opice — skutečně jsou herbivorní. Jsem také subfamily Homininae, tribe Homininy. Tribe Homininy má čtyři recentní rody. Já jsem například genus Homo. Mám blízko k rodu Pan. A mám daleko k rodu Pongo i Gorilla. Celý tribe Homininy je omnivorní a býložravost goril a orangutanů je pozdější potravní specializace.

Je zcela přesvědčivě doloženo, natočeno, nahráno a nafoceno, že šimpanzové okamžitě začnou žrát maso, když je ulovitelné, a nejradši mají mozky. Chovaly se tak v dějinách i — vždy všude a všechny — druhy rodu Homo, našich předků. Rozum našich předků a růst jejich mozku zapříčinila konzumace masa, nejprve morku z kostí mršin ulovených velkými predátory. První nástroj člověka, kamenný chopper, vznikl jako nástroj k rozbíjení velkých kostí mršin, jež šelmy nemají sílu rozkousat.

Nejstarší kamenné nástroje vznikly před 2,7 miliónu let, ale podle nových nálezů už před 3,5 miliónu let? Doslovné citace: „Zhruba před třemi milióny let došlo k Africe k velkému zlomu — jedna větev australopitéků změnila potravní strategii a začlenila do své stravy i maso. Díky této inovaci přijímali v potravě značné množství bílkovin, které umožnilo postupné zvětšování mozku, a tedy změny životního stylu. Předchůdci člověka nejspíš začali vyrábět nástroje a jíst maso asi o osm set tisíc let dříve, než se soudilo, což znamená už před třemi a půl miliónem let.“

Nic jsem neříkal. Politolog z Brna sdělil, že se slepice nemají ve velkochovu dobře. Odpověděl jsem, že je mi úplně jedno, že slepice nemůžou hrabat, a že je pro mě důležitější, aby měly chudý děti maso a vejce, a zase jsem četl sútru.

Veganství a impotence

Doslovné citace z několika zdrojů: „Odstranění všech živočišných produktů z výživy však zvyšuje riziko určitých nutričních nedostatků. Mikronutrienty se zvláštním ohledem na vegan zahrnují vitamíny B-12 a D, vápník a mastné kyseliny s dlouhým řetězcem n-3 (omega-3).“

Vegetariáni a vegani musí věnovat zvláštní pozornost tomu, aby dostali do těla dostatek železa. Například Ohio State University Wexner Medical Center v americkém městě Columbus už léta má poradnu pro vegetariány a vegany, kde marně vysvětlují, že nedostatek bílkovin může být nebezpečný, zejména u veganů. Maso je důležitým zdrojem pro některé mikroživiny, jako je železo, selen, vitamíny A, B12 a kyselina listová. Tyto mikronutrienty buď nejsou přítomné v potravinách získaných z rostlin, nebo mají špatnou biologickou dostupnost.

Navíc, maso jako „nízký“ protein bohatý na bílkoviny a sacharidy přispívá k nízkému glykemickému indexu, který je považován za „prospěšný“ s ohledem na nadváhu, vývoj diabetu a rakoviny. Maso je ale důležité pro lidské zdraví a rozvoj. Jako nezbytnou součást smíšené stravy zajišťuje maso odpovídající dodávky základních mikroživin a aminokyselin a podílí se na regulačních procesech energetického metabolismu. Protože vegetariáni mají vyšší expozici fytoestrogenům než jiní omnivorové (všežravci), výsledky výzkumů ukazují, že fytoestrogeny mají negativní dopad na mužský reprodukční systém. Nic jsem neříkal.

Politolog z Brna sdělil, že se slepice nemají ve velkochovu dobře. Odpověděl jsem, že je mi úplně jedno, že slepice nemůžou hrabat, a že je pro mě důležitější, aby měly chudý děti maso a vejce, a zase jsem četl sútru.

Oblíbená veganská pavěda

Duben 2010: Nejslavnější veganský článek na světě se jmenoval Spotřeba masa a případná změna hmotnosti u účastníků studie EPIC-PANACEA. Vyšel v American Journal Clinical Nutrition v dubnu 2010. Autorem je nepřehledná, početná a zcela dezorientovaná skupina vzájemně zaměnitelných blbů.

Zaznělo v něm: „Příjem masa může souviset s přírůstkem hmotnosti kvůli vysoké energii a obsahu tuku v mase. Některé studie ukázaly, že spotřeba masa je pozitivně spojena s přírůstkem hmotnosti, ale další studie ukázaly nejednoznačné výsledky. Celková spotřeba masa byla pozitivně spojena s přírůstkem hmotnosti u mužů a žen, u osob s normální a nadváhou. Při úpravě odhadovaného příjmu energie by zvýšení spotřeby masa o 250 g/den jeden steak vedlo ke zvýšení tělesné hmotnosti o dva kg po pěti letech.“ (Překlad JXD: Když budete žrát pět let denně o čtvrt kila masa víc než dnes, tak ztloustnete o dvě kila.)

Politolog z Brna sdělil, že se slepice nemají ve velkochovu dobře. Odpověděl jsem, že je mi úplně jedno, že slepice nemůžou hrabat, že je pro mě důležitější, aby měly chudý děti maso a vejce, a zase jsem četl sútru.

Už v září 2010...

... (což je na vědecký časopis neobyčejnej kvalt) vychází ve stejném časopise v rubrice Comment on — de facto polemika — na ten výše uvedený vegančlánek. Vegančlánek budu nadále označovat technickým termínem „blábol“. Onen kritický text se jmenuje Vliv příjmu masa na tělesnou tloušťku nelze hodnotit bez měření tělesného tuku.

Píše se v něm: „Nemyslíme si, že výklad blábolu a jeho závěry jsou odůvodněné výsledky hned z několika důvodů (hodně důvodů). Závěr: Naše interpretace našich pozorování je v souladu s mechanistickými, dietologickými a intervenčními studiemi, které ukazují, že zvýšení příjmu stravitelných proteinů z masa přispívá ke zlepšení kontroly hmotnosti a zabraňuje přírůstku tělesného tuku. Proto jsme znepokojeni interpretací autorů a otázkou, zda pouhá pozorovací studie bez měření skutečného složení těla vůbec může přispět k dalšímu pochopení úlohy bílkovin a bílkovin bohatých potravin v energetické rovnováze a řízení hmotnosti.“ Nic jsem neříkal.

Politolog z Brna sdělil, že se slepice nemají ve velkochovu dobře. Odpověděl jsem, že je mi úplně jedno, že slepice nemůžou hrabat, že je pro mě důležitější, aby měly chudý děti maso a vejce, a zase jsem četl sútru.

A pak ještě 2011...

O rok později vychází ve stejném časopise jiný, a ještě kritičtější článek, z něhož vyplývá, že veganská studie byla projevem metodologického kretenismu. „Blábol je další publikací odvozenou z databáze studie Evropského průzkumného výzkumu rakoviny a výživy (EPIC). Zjištění, že konzumace masa je pozitivně spojena s přírůstkem hmotnosti, i když není nová, je zajímavá. (Překlad JXD: Ví to každej blbec.)

Nicméně několik otázek týkajících se experimentálního plánu a analýzy dat článku snižuje jeho hodnotu. I při dostupnosti rozsáhlé databáze EPIC tento článek neodpovídá na otázku, zda je přírůstek hmotnosti plně přičítán samotnému přijmu masa, jak bylo zamýšleno. Lepší vhled na tuto souvislost lze získat analýzou údajů dostupných z každého centra jednotlivě. Podobně analýza pouze údajů o hmotnosti získaných zaměstnanci projektu, ale nikoliv těch, které byly hlášeny samotnými pokusnými osobami, může poskytnout přesnější obraz o úloze spotřeby masa při přírůstku hmotnosti.“ (Překlad JXD: Původní studie byla vyfantazírována nikoliv z naměřených dat, ale na základě dat, která badatelům nakecali zkoumaní, takže je celá studie úplný nesmysl. Pokud není z křídového papíru, je jistě použitelná. Pokud je na křídě, doporučuji ji recyklovat jinde než na WC — klouzalo by to.)

Nic jsem neříkal. Politolog z Brna sdělil, že se slepice nemají ve velkochovu dobře. Odpověděl jsem, že je mi úplně jedno, že slepice nemůžou hrabat, že je pro mě důležitější, aby měly chudý děti maso a vejce, a zase jsem četl sútru.

Smutný závěr...

Blížil se závěr natáčení. Nic jsem neříkal. Politolog z Brna sdělil, že se slepice nemají ve velkochovu dobře. A že je aktivista. Vytáhl jsem z tašky svou knihu, jež není a nebude v prodeji. Má dvě stě číslovaných a podepsaných výtisků. Dávám ji jen lidem, kteří si ji opravdu zaslouží. Jmenuje se Sliz levotočivého šneka. Dal jsem ji Karlovi, řekl mu, že ho obdivuju, jaký vydrží poslouchat kydy, a odešel jsem.

Literatura:

Každý slušný článek musí mít literaturu. Je jí tolik, že by se sem nevešla, a najdete ji i s citacemi na mém serveru. Prosím, přečtěte si ji. Dával jsem to dohromady celou noc. Je to kompetentní, většinou z impaktovaných zdrojů, a jasně z toho vyplývá, že lidé mají jíst maso. Stálo mě to sedm hodin života. Na besedu přišel aktivista z Brna, který studoval politologii, a řekl, že se slepice nemají dobře. Wu-wej.