Komunismus

Komunismus Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Nebýt 40 let komunistické vlády, nemuseli bychom „dohánět“ Evropu

Europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Konečná upozornila v ČT, že lidé jsou zklamaní, protože ty strany, které byly dvacet let u moci a slibovaly, že lidé budou mít platy jako v Německu, selhaly, protože to nesplnily. Perfidnější myšlenku nenajdeš snad ani v té KSČM, na perfidnosti bohaté.

Ale Konečná je mladá, možná ani neví, co se v ČSR a později v ČSSR za čtyřicetileté vlády komunistů stalo. Tak jí to připomeňme: Československo upadlo po ztrátě svobody v roce 1948 do zaostalosti ve všech oborech. Ztratilo konkurenceschopnost, produkovalo výrobky, které mohlo uplatnit jen na jednoduchých trzích, například v Sovětském svazu.

Kdysi ve světě známé špičkové firmy zanikly, do světa vyvážely jen firmy s primitivními výrobky, s nízkou přidanou hodnotou. Za tisíce příkladů můžeme připomenout úpadek československých motocyklů. Znárodněné hospodářství ztratilo krok se světem. Prosadit se nedokázalo ani s plzeňským pivem. Komunistická vláda byla ve všech směrech pro republiku zničující. Součástí úpadku byly i ubohé platy, s platy v západní Evropě nesrovnatelné, které dnes Konečnou tolik pálí.

Zničit hospodářství jde rychle

Dvacet osm let se republika z této zaostalosti hrabe. Má úspěchy i neúspěchy, cesta k normálním poměrům je obtížná. Možná obtížnější, než si lidé mysleli. Zničit hospodářství jde rychle, dostat se zpět do popředí je naopak obtížné, to snad pochopí i Konečná.

Možná by to šlo i rychleji, ale mohlo by to jít i pomaleji. Konečná ovšem není ten, kdo by měl vývoj kritizovat. Měla by vědět, kdo republiku zplundroval. Nebýt čtyřicetileté komunistické vlády a šílených komunistických experimentů, milá Konečná, nemuseli bychom se dnes dohadovat, jak rychle jde dohánění západní Evropy.

Po všem, co republice spáchali, chtějí komunisti znovu k moci. Jeden pokus jim nestačí. Kdyby se k té moci dostali, pochopila by Konečná, jak se plete? Myslím, že nepochopila.