Z renesančního štítu se sloupl štítek, který jej řadil mezi sbírku rodu d`Este. Proto ověřování trvalo přes dva roky.

Z renesančního štítu se sloupl štítek, který jej řadil mezi sbírku rodu d`Este. Proto ověřování trvalo přes dva roky. Zdroj: Tachles

Do Česka se vrátí štít, který ukradli za války nacisté. K vidění bude opět na Konopišti

Po zdlouhavém ověřování, zda původ této vzácné renesanční památky je skutečně v Čechách, byl vynesen pro nás příznivý verdikt: vzácný renesanční štít, který během druhé světové války ukradli nacisté, se vrátí tam, kam patří. Tedy na Konopiště.

Pozitivní zprávu přinesl švýcarský židovský deník Tachles, který uvedl, že po dvouletém zkoumání původu renesančního štítu se památka konečně může předat zpět do Česka. Na identifikaci předmětu, který náleží do sbírky šlechtického rodu d`Este, jemuž Konopiště patřilo, se podíleli jak pražští historici, tak odborníci z amerického Muzea umění v Philadelphii.

Ředitel amerického muzea Timothy Rub sdělil, že nejsou žádné pochybnosti o vlastnictví českého státu a že nyní nic nebrání tomu, aby byl předmět předán. Úzká spolupráce mezi Čechy a Američany mimo jiné znamenala neustálou výměnu mnoha dokumentů, záznamů i historických fotografií (ta klíčová pochází z roku 1912), které dokazovaly, že štít patří skutečně do sbírky rodu d`Este.

Zajímavá precedens

Je zajímavé, že majetek se do republiky vrátí na základě tzv. Washingtonské deklarace z roku 1998, která zaručovala návrat majetku ukradeného za 2. světové války. Švýcarský Tachles upozorňuje, že na základě této deklarace, jíž podepsalo 44 států, se vrací většinou židovský majetek zabavený či ukradený za války a během holocaustu. V tomto případě však vláda úspěšně uplatnila nárok na národní majetek nežidovského původu – může se tak jednat o zajímavý precedens, domnívá se list Tachles.

Štít je kruhový, v průměru asi 61 centimetrů velký předmět, který je potažený kůží. Na jeho čelní straně je malba, která zobrazuje dobývání města. Osud památky během válečných let není zcela známý – poté, co byl nacisty odvezen, se štít zřejmě dostal do Vídně. Muzeu ve Philadelphii byl předmět odkázán německým sběratelem umění Carlem Ottem von Kienbushem.