Ztracený lyžař Henri Le Masne (vlevo). Vpravo lyže a zlomená hůl, kterou policisté šířili po sociálních sítích

Ztracený lyžař Henri Le Masne (vlevo). Vpravo lyže a zlomená hůl, kterou policisté šířili po sociálních sítích Zdroj: Policie Aosto

Francouzští kriminalisté rozluštili 64 let starou záhadu lyžaře ztraceného v Alpách. Pomohly sociální sítě

Francouzský lyžař, který zmizel v italských Alpách v roce 1954, byl identifikován díky rychlému šíření informací po sociálních sítích i zájmu veřejnosti o podivuhodný příběh. Poté, co kriminalisté rozšířili fotografie svých nálezů, které vydaly vrcholky hor, si jich všimla rodina pohřešovaného.

Lidské ostatky, ale také dioptrické brýle, dřevěné lyže i část lyžařského oblečení vydaly vrcholky italských Alp přesně před 13 lety, v létě roku 2005. Vyšetřovatelé se nálezem intenzivně zabývali, nemohli ale identifikovat člověka, jemuž patřilo oblečení i ostatky. Neměli totiž žádnou shodu s jeho DNA, tedy až do minulého týdne.

Kriminalisté se kvůli neúspěšným pokusům o identifikaci ostatků rozhodli, že svůj nález zveřejní na Facebooku. Doufali, že se díky tomu informace rychle rozšíří a třeba se nějaký potomek dávné oběti hor přihlásí. A to se skutečně stalo. Kriminalistům se přihlásila rodina, která postrádala svého strýce Henriho Le Masne.

Zajímavým vodítkem byl fakt, že oblečení, lyže i brýle, byly na svou dobu velmi kvalitní a drahé. I toto postupně dalo dohromady skládanku, kterou potvrdila rodina ztraceného lyžaře. Poté, co se pátrání po muži rozšířilo do švýcarských i italských médií, ozvala se do francouzského rádia žena, která se ptala, zda by muž nemohl být její strýc – jednalo se o třicátníka, asi 175 centimetrů vysokého, který se ve svých třiceti letech ztratil v jarním období poté, co lyžoval nedaleko Matterhornu.

Poté se k výzvě o pomoc veřejnosti přidal i mladší bratr ztraceného lyžaře, jemuž je nyní 94 let. V e-mailu popsal svého bratra a tento popis přesně odpovídal nálezům kriminalistů. Následné testy DNA pak potvrdily, že se skutečně jedná o ztraceného třicátníka Henriho. Francouzské policii se tak povedlo uzavřít případ, který začal již v roce 1954.