Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka

Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Petr Smetka u soudu.
Petr Smetka je jediný, který za miliardový podvod sedí. Zbylí manažeři H-Systemu si užívají svobody po Klausově amnestii.
Petr Smetka se snažil dostat z vězení na odvolání. Nakoenc si odseděl plných 12 let.
Exšéf H-Systemu Petr Smetka u soudu v roce 2004
Petr Smetka u soudu.
7
Fotogalerie

Odsouzení Smetky z H-Systemu: škoda 983 215 338,80 Kč, spis 140 tisíc stran, soudce četl výrok osm hodin

Poškozených bylo 1095, škoda bezmála miliarda korun. Spis včetně obžaloby a příloh měl přes sto čtyřicet tisíc stran, dokumenty se vozily na nákladním automobilu a rozsudek čítal kolem osmi stovek stran… Takto v číslech má uložený trestní proces se zakladatelem vytunelovaného H-Systemu Petrem Smetkou soudce Kamil Kydalka, který ho poslal na 12 let do vězení.

Soudce Městského soudu v Praze Kamil Kydalka poskytl loni Reflexu rozhovor. Připomeňme, že stíhání hlavního obviněného Petra Smetky bylo zahájeno v roce 1999. Soudce Kydalka dostal spis v září 2001, na prostudování si vyhradil více než rok, jeho nadřízení mu po více než dva roky nedali žádný nový případ. Smetka byl pravomocně odsouzen za podvod, poškozování věřitele a zpronevěru v roce 2004 a po odpykání celého trestu byl v roce 2016 propuštěn.

Pro představu, jak byl proces náročný a jak soudce „dostal do hlavy“ náklaďák dokumentů, přinášíme část zmíněného rozhovoru. Otázky a odpovědi navazují na Kydalkovy ostré výhrady vůči amnestii prezidenta Klause z roku 2013, která zastavila stíhání dalších tří manažerů H-Systemu (Smetky se amnestie netýkala).

A co logická námitka, že pokud trvá stíhání bez výsledku déle než osm let, je to nepřípustně dlouhé, proti právu na spravedlivý proces?

Ne, nemůžu s tou argumentací souhlasit. Dám příklad. Třeba ten zmíněný H-System pana Smetky, v němž přišly stovky lidí o peníze na své bydlení. Počítejte se mnou: bylo 1095 poškozených, škoda miliarda korun, šest obžalovaných, dokumenty se vozily na nákladním automobilu. Spis včetně obžaloby a příloh měl přes sto čtyřicet tisíc stran. Ústavní soud v rámci stížnosti odsouzeného pana Smetky zjistil, že jen u nás, na soudu, jsme měli v té kauze 174 jednacích dnů od devíti ráno do půl páté odpoledne. Za tu dobu jsme vyslechli 750 svědků a další tři stovky, jež předtím ještě nikdy nikdo nevyslechl. Jestli někdo tvrdí, že takový případ lze vyšetřit, dokázat a odsoudit za pár kratičkých let, tak je na omylu.

Rozsudek jste četl osm a čtvrt hodiny, měl 83 stran. Zejména hospodářské kauzy jsou co do množství materiálu evidentně rozsáhlé, stovky výslechů, tuny papírových důkazů, znalecké posudky, výpisy z účtů… Soudce musí vše prostudovat a naučit se. Máte nějakou fintu?

Pozor, 83 stran měl jenom výrok o vině a trestu! Celý rozsudek měl v původní verzi v písmu velikosti 12 asi 800 stran. Když jsme zmenšili písmo na velikost devět, aby se to dalo dát do obálek, počet stran se snížil na 450. A ano, rozsudek se četl a odůvodňoval asi osm hodin. Problém je, že vy ho musíte přečíst celý. Jestliže v něm figurují poškození, tak musíte přečíst všechny jmenovitě včetně adresy, s datem narození, adresou i uznanou škodou. Pak to logicky trvá tolik hodin.

A ta finta či metoda, jak se dají desítky tisíc stran vměstnat do hlavy?

Bavíme-li se stále o H-Systemu, tak při něm jsem měl tři hustě popsané čtverečkované sešity A4, kam jsem si napsal jména poškozených, na kterém čísle listu a ve kterém svazku jsou vyslechnuti, zda je výslech procesně v pořádku, kdy uzavřeli smlouvu, na jaký objekt, jakou částku tam vložili a jestli chtějí náhradu škody. To jsem si dělal ručně. Konkrétně 750 lidí, jež vyslechla policie. Pak jsem měl ještě jeden sešit, kde jsem měl vypsané ty další tři stovky lidí, jež jsem vyhledal jako poškozené v dokladech o uzavřených smlouvách sám a které jsem vyslýchal navíc. Abych se v tom vůbec vyznal, udělal jsem si vlastní stránky v počítači, kde jsem si psal jen stručný obsah svazku, čísla listu a tak dále. Je to mravenčí práce, pokud si děláte výtah ze sto čtyřiceti tisíc stránek.

Škoda byla 983 215 338 korun a 80 haléřů. Jak jste ji spočítal?

Z částek, jež poškození doložili. Při tisícovce lidí jsem vždy sečetl nároky těch, kteří se vešli na jednu stránku, a nakonec jsem sečetl výsledky ze všech stránek. Žádná kalkulačka to nebyla schopna pojmout.