Takto vypadá výtvarné umění v roce 2017...

Takto vypadá výtvarné umění v roce 2017... Zdroj: Marek Douša

Umělecká díla Michaila Bopposova
Umělecká díla Michaila Bopposova
3
Fotogalerie

JXD: Umění h**na. Civilizace v úplnosti zdegenerovala

Když jsem se ve škole učil, co je umění, říkali, že je to komuniké (sdělení) s emočním obsahem. Hezkým (Mona Lisa). Úzkostným. (Výkřik). Děsivým (Guernica). Obsahem. Jaký obsah mají trenýrky a h**na? Jediný: Říkají, že naše civilizace úplně zdegenerovala. 

Médii proběhla zpráva, že pan prezident Zeman, když na Pražském Hradě spálil trenýrky, kterými parta recesistů vytrollila hradní ochranku, spálil tím i dva miliony korun, za které se pár daly prodat. Bohatý sběratel kuriozit by jistě takový artefakt rád získal. K ceně se však vyjadřovali galeristé a experti na moderní umění (Heller, J., Janáková, B., 2018). Trollské trenýrky Romana Týce uměním v galerii, kde se prodává umění? Kde je prosím to komuniké, které nás ve škole učili?

Pak jsem se náhodou pokusil něco najít na webu, našel jsem něco jiného, a najednou: Co trenýrky! H**no! Michail Bopposov v obci Uolba (což je sice vesnice v republice Sakha, ale donedávna to bylo Jakutsko) postavil na oslavu čínského Nového roku 2013 - roku Hada - obří sochu hada z h**na. Fekálie využité k uměleckým účelům pocházely od sedmnácti krav. (Young, M. 2013). 

Co říkají kunsthistorici

"Chtěl bych Vás požádat, zda byste neoslovila kunsthistoriky z Vaší katedry, zda by některý byl ochoten mne přijmout a udělat krátký rozhovor (ale spíš monolog) pro Reflex.cz. Jde o trenýrky Ztohoven, které jsou prý umění. A já bych potřeboval, aby mně (tedy našim čtenářům) kompetentní člověk vysvětlil, co se to děje. Nezajímám se o umění a nevím, jak to tam dnes chodí, tak to vůbec nechápu. Nerozumím, jak můžou být trenýrky, kterými někdo vytrollil prezidentskou ochrankou, uměleckým dílem. A potřeboval bych, kdyby někdo kompetentní od Vás to pro člověka, kterému je to prostě divný, nějak srozumitelně vysvětlil. Nebudu konfliktní, nechci se hádat, jen to prostě vysvětlit,“ napsal jsem renomované katedře historie umění (přesněji tajemnici) renomované univerzity.

„Ve věci níže uváděné by se Vám měl ozvat pan doktor **** **** tak zhruba během 14 dnů.“ Mail přišel 29.6. Tento článek píšu 28.7. Ještě se neozval. A tak jsem pochopil, že mi kunsthistorici řeknou h**no, a začal pátrat sám.

Umění h***na

Zatímco jsem čekal, až se teoretici umění dohodnou, kdo mi vysvětlí h**no, zjistil jsem, jak hluboce jsem se mýlil, když jsem se domníval, že jde o h**no. Nejde o h**no, ale o degeneraci civilizace.

Steve (nedatováno) v skutečně renomovaném internetovém médiu o umění - Web Urbanist: Architecture, Art, Design & Built Environments publikuje článek o jedenácti nejkrásnějších sochách z hovna, zatím vytvořených lidstvem. Dokonce zavádí nový pojem - poop culture. To je směr výtvarného umění z h**na.

Michail Bopposov pokračuje v tvůrčí činnosti kolem h**na se svými bratry. Na oslavu čínského Nového roku 2017 - roku Kohouta - ze nich postavili obří sochu kohouta. Přesněji - abychom dodrželi korektní terminologii - postavili ho z chlévské mrvy. Socha byla tři a půl metru vysoká a dlouhá čtyři metry. (BBC Monitoring 2017). Jde pravděpodobně o největší sochu z h**na v dějinách výtvarného umění. 

U šneků nejhůř...

Postgraduální projekt Manuela Jouvina (Jouvin, 2011a) se Sylvie Pierru (hlemýžděm zahradním Helix pomatia nalezeným v Picardii, Francie) zjistil, že barevný papír má vliv na barvu exkrementů hlemýžďů. Materiál typu Dejection-Molding je výsledkem projektu stejného jména. Je složen výhradně z obnovitelných přírodních zdrojů a je recyklovatelný a biologicky odbouratelný. Při přichycování do styku s vodou může být díky tvarovanému celulózovému způsobu přetavován do nekonečna. Nízká hustota lisovaných exkrementů hlemýžďů umožňuje získat lehký materiál s nízkou tvrdostí (Jouvin, 2011b).

Další výzkum zjistil, že exkrementy Helix pomatia lze používat i v textilním průmyslu (Chu, 2013). 

Holandská designérka Lieske Schreuder již od roku 2013 vyrábí zářivě zbarvené provázky a dlaždice z exkrementů Helix pomatia. Je to nová forma recyklace (Laskow, 2013). Krmila šneky barevným papírem. Exkrementy se liší podle barvy a tloušťky papíru. Sestrojila strojovou technologii „Snail-Excrements“, která se používá k mletí a míchání výměšků hlemýžďů, které pak mohou být lisovány do formy a sušeny do tvaru ohebných, barevných dlaždic (IdeaConnection, 2013).

Uvádí, že vyrobit jeden metr provázku o síle trvá asi hodinu a obsahuje šest gramů exkrementů Helix pomatia, které jsou před zpracováním mletá. Devíti šnekům trvá asi pět dní, než vyprodukují takové množství exkrementů. Projekt byl představen na výstavě nazvané Biodesign v Novém institutu v Rotterdamu v lednu 2014 (Zolfagharifard, 2013).

Komentář

To se nedá komentovat, jen ozdrojovat. Dle harvardského systému citování:

BBC Monitoring (2017). Russian sculptor creates giant manure cockerel. BBC. [online; cit. 28.07.2018].

Heller, Jakub, Janáková, Barbora (2018): Zeman na Hradě nespálil jen trenky, ale zřejmě až dva miliony korun. iDnes.cz [online; cit. 28.07.2018].

Chu, Serena (2013). Reprocessed snail excrements can be used as something other than fertilizers. PSFK. [online cit. 2018-07-04].

Jouvin, Manuel (2011a). DEJECTION-MOLDING/ post-graduation project MANUEL JOUVIN PRODUCT DESIGNER [online; cit. 2018-07-04].

Jouvin, Manuel (2011b). DEJECTION-MOLDING/ material MANUEL JOUVIN PRODUCT DESIGNER [online; cit. 2018-07-04].

Laskow, Sarah (2013). LIVING: This brightly colored thread is made out of snail poop Grist Magazine, Inc. [online; cit. 2018-07-04].

Steve (nedatováno). Poop Culture: 11 Examples of Excellent Excrement Art. Web Urbanist [online; cit. 28.07.2018].

Young, Meghan (2013). Young Feces Snake Sculptures: Mikhail Bopposov Rings in a the Chinese New Year with Cow Dung. TRENDHUNTER [online; cit. 28.07.2018].

New Uses for Snail Excrement (2013) IdeaConnection [online; cit. 2018-07-04].

Zolfagharifard, Ellie (2013). The flooring made from SNAIL POO: Artist creates colourful tiles using paper digested by molluscs Mail Online [online; cit. 2018-07-04].