Joe Metheny

Joe Metheny Zdroj: Twitter

Joe Metheny: Sériový vrah, který své oběti prodával v hamburgerech

Když se v prosinci roku 1996 policisté chystali na zatčení Joea Methenyho, očekávali, že to nebude nic snadného. Dělník z továrny na zpracování dřeva tehdy vážil kolem 225 kilogramů a všeobecně se vědělo, že mu poměrně často ujedou nervy. Místo odporu se jim však kupodivu dostalo okamžitého doznání, jehož brutálním detailům předcházelo Methenyho mrazivé varování. „Jsem hodně zvrácený člověk,“ řekl tehdy policistům na úvod.

Jeho vražedné řádění odstartovalo dne, kdy ho opustila drogově závislá manželka a vzala s sebou i jejich syna. Metheny v záchvatu zlosti prošel odvykací střediska i všechny domy na půli cesty v okolí. Zastavil se i pod mostem, o němž věděl, že pod ním jeho žena drogy získávala. Ani tam ji nenašel. Narazil zde ale na dva bezdomovce. Ti mu tvrdili, že o jeho manželce nic nevědí. Metheny jim ale neuvěřil. A oba proto zabil sekerou. Poblíž místa činu si následně všiml rybařícího muže. Pro případ, že by snad něco viděl, ho rozsekal také.

Šlo o jeho první vraždy, a tak v panice jen shodil těla do řeky a utekl. Policie ho brzy dopadla a Metheny strávil rok a půl ve vazbě. Když však konečně došlo na proces, soudce ho zprostil viny pro nedostatek důkazů. Těla mrtvých mužů se totiž nikdy nenašla a vrah se tehdy ještě odmítl přiznat.

Ihned po propuštění se opět vrhl do zuřivého hledání dítěte i manželky. V procesu pátrání pak zanedlouho zabil dvě prostitutky. Vědom si důležitosti absence všech možných důkazů, přivezl obě těla k sobě domů do přívěsu a naporcoval je. Maso schoval do mrazáku a kosti pohřbil v nepoužívané části parkoviště, na němž bydlel. Zbytky nebohých žen následně smísil s hovězím a vepřovým a po několik následujících týdnů je prodával v hamburgerech ze stánku na kraji cesty. Důkazy hrůzných vražd tak postupně mizely v nic netušících strávnících.

„Lidské maso chutná velice podobně jako vepřové. Pokud je smícháte dohromady, nikdo nepozná rozdíl,“ tvrdil vrah policistům po zatčení.

Od té doby už Metheny nezabíjel z pomstychtivosti ale pro zábavu. Kdykoliv potřeboval nové maso, jednoduše vyrazil do ulic pro další oběť. Dle výpovědi zavraždil 10 lidí a nebýt toho, že se mu jedenáctý člověk vysmekl a utíkal rovnou na policii, počet mrtvých by jistě dál stoupal.

„Jediná věc, která mě na celé téhle věci mrzí je to, že jsem nemohl zabít ty zm*dy, po nichž jsem doopravdy šel. A to je moje bývalá stará a ten bastard, se kterým se dala dohromady,“ uvedl při výslechu Metheny.

Soudce nad ním vynesl rozsudek smrti, ale ten byl nakonec v roce 2000 změněn na dva doživotní tresty. Desetinásobný vrah byl nalezen mrtvý ve své cele v létě roku 2017. Ještě před smrtí ale na veřejnost proniklo jeho doznání, přičemž zejména konec textu bude obyvatele Methenyho domovského Baltimoru ještě dlouho strašit.

„Až příště pojedete po silnici a uvidíte stánek s burgery, který jste nikdy předtím neviděli, vzpomeňte si na tenhle příběh, než se do toho sendviče zakousnete. Nikdy nemůžete vědět, koho to vlastně jíte. Ha! Ha!“