Čeští romantici v turecké base. 8 let v blízkovýchodním kriminále je příliš vysoká cena za naivitu

Turecký soud včera potvrdil rozsudek šesti let vězení pro dva Čechy, kteří údajně spolupracovali s kurdskou milicí v Sýrii. Turecko ji totiž považuje za teroristickou organizaci. Jediným proviněním obou Čechů je přitom neuvěřitelná naivita.

Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase zadržely turecké orgány v listopadu roku 2016, při pokusu o překročení turecko-irácké hranice. Byli obviněni ze spolupráce s kurdskou guerillou YPG. Jako důkaz soudu posloužily fotografie, na nichž  zadržení pózovali se zbraněmi a v uniformách s kurdskými insigniemi.

Navíc oba užívali na Facebooku kurdská krycí jména. (Jak je běžné u zahraničních dobrovolníků, kteří v Sýrii bojují).  Markéta Všelichová o cestách do Sýrie také obsáhle informovala na svém profilu a v českých médiích absolvovala kolečko rozhovorů, kde revoluční boj syrských Kurdů líčila jako nejspravedlivější zápas současného světa.

Selfíčko s partyzánem

Realita je ovšem taková, že partyzánství Farkase a zejména Všelichové se projevovalo spíše lajky na sociálních sítích, než střelbou z kalašnikova. Oba jsou do jisté míry typickou obětí fenoménu, kdy mnoho lidí není schopno domýšlet důsledky svého chování ve virtuálním prostoru. Třeba, že mít facebookový profil plný selfíček s povstalci a pak se vydat do země, která s těmi povstalci vede poměrně brutální čtyřicetiletou válku, není úplně nejlepší nápad.

Proč se Všelichová a Farkas tak angažovali právě ve prospěch Kurdů, lze nakonec pochopit. Syrští Kurdové a jejich ideologie demokratického federalismu, divoký mix anarchismu, libertariánství, feminimsu a radikální ekologie, se stali miláčky Západu. Univerzitní inťoši oceňují důraz na práva žen a komunitní uspořádání, konzervativci nesmiřitelný boj proti islámským fanatikům a téměř na každého musí zapůsobit odhodlání mladých kurdských kluků a holek, kteří si za těžkých ztrát vybojovali na okolních diktaturách kus vlastního svobodného světa. A slečnám z ženských oddílů to na fotkách z fronty velice sekne.

Šance pro vládu

Revoluce v Rojavě (jak se syrský Kurdistán nazývá) je tady zároveň dostatečně romantická a přitom založená na dostatečně sympatických a přijatelných základech, aby přitahovala idealisty i dobrodruhy z celého světa, zejména ze Západu. Bohužel Farkas a Vselichová se do toho vložili mimořádně naivním a amatérským způsobem.

Především v případě Markéty Všelichové (v době zadržení jí bylo čtyřiadvacet) se vtírá dojem, že cesty do Sýrie pro ni byly v podstatě dobrodružnější variantou letního autostopu, nebo výletu za exotikou. Z jejích výstupů v médiích i na sociálních sítích bylo jasně cítit, že si situaci na severu Sýrie extrémně idealizovala.

Přesto: osm let v blízkovýchodním kriminále (pokud započteme už téměř dva roky vazby) za naivitu je strašlivá a nepřiměřená cena. České úřady několikrát uvedly, že k vyreklamování Farkase a Vselichové by mohlo dojít až po rozsudku. Nová vláda se tedy může předvést: zda umí kromě generování obskurních skandálů s opisováním a chovem králíků také skutečně pomoct českým občanům v nouzi. Nebo zda slouží výhradně jako servisní organizace stíhaného premiéra. Doufejme v tu první variantu. A že ministr zahraničí má v pořádku diplomku.