Na slovenském Chopku. V pozadí konečná lanovky a restaurace a hotel Rotunda.

Na slovenském Chopku. V pozadí konečná lanovky a restaurace a hotel Rotunda. Zdroj: Tatry Mountain Resorts

Chcete se opalovat? Někdy to na Chopku pálí hodně, proto pozor.
Výhled z Chopku na okolní hory.
Pohled od hotelu Rotunda a stanice lanovky na vrchol Chopku v Nízkých Tatrách
Panoramatická restaurace na Chopku.
Recepce hotelu Rotunda.
7
Fotogalerie

Horská rozkoš: Nejvýše položený hotel ve střední Evropě je na slovenském Chopku

Máte rádi hory, chcete si jich dosytosti užít, ale nemáte dostatečnou fyzickou kondici, abyste zdolali „po svých“ některé vrcholy? Zkuste Chopok, třetí nejvyšší horu krásných slovenských Nízkých Tater. Ta se sice nachází ve výšce 2024 metrů, ale až do výšky 2004 metrů se vyvezete pohodlně lanovkou. A zde se nachází i nejvýše položený hotel ve střední Evropě – Rotunda.

Že jste právě v Rotundě na zcela exkluzivním místě, o tom nemusíte  pochybovat. Nejde pouze o to, že se jedná o vysokohorský hotel, ale jsou v něm pouze 3 pokoje a zdejší výhledy jsou dokonalé, protože na tomto místě jste dostatečně vysoko, aby vám nic nepřekáželo a nekazilo panorama. Protože jsme v horách a počasí se může mimořádně rychle měnit, upozorním i na několik podstatných věcí. Upozornění první – může se stát, že ten výhled nebude vždy dokonalý, mrakům, mlze a dešti někdy neporučíte. Jste prostě na vysokém kopci.

Hotel Rotunda je dostupný z obou stran Chopku moderními lanovkami. Ze severní (liptovské) strany ze známého střediska Jasná a z jižní (horehronské) z Krupové. V létě, konkrétně do 2. září, jezdí lanovky do 18 hodin. Na to nezapomínejte, protože pokud budete někde na výletě mimo Chopok, později se už do hotelu nedostanete. Pokud chcete ušetřit (a to nejenom zde v Nízkých Tatrách a na místních lanovkách, ale i v některých restauracích či akvaparcích) pořiďte si kartu GOPASS, informace o ní najdete na stránce www.gopass.sk Vše v tomto případě pak ovládáte jednoduše svým mobilem.

Pokud se rozhodnete ubytovat v hotelu Rotunda, na místě je i další upozornění: Recepce funguje od osmi hodin ráno do 16 hodin odpoledne.

A přidám ještě jednu důležitou věc, protože jsem jí na Chopku sám trochu podcenil. Dá se předpokládat, že tady půjdete i na procházku či delší túru. Zcela určitě si vezměte pevnou obuv a především také svetr, bundu a čepici. Chopok totiž patří mezi vůbec největrnější místa na Slovensku a večer se navíc teplota prudce snižuje.

Výlet na Ďumbier a zábava

Pokud už budete na Chopku, zkuste horskou túru na nejvyšší horu Nízkých Tater, na Ďumbier (výška 2043 metrů nad mořem). Není to nic extra náročného, převýšení či klesání zdolá i průměrně fyzicky vybavený jedinec. Bunda a čepice pro jistotu samozřejmě sebou. Cesta vede po kamenitém či prašném terénu, ale není to žádné horolezectví, je to jen náročnější procházka.

Pamatujte na to, že tam a zpět je to necelých 9 kilometrů a každému to v horském prostředí zabere jiný čas. Počítejte při průměrném vycházkovém tempu raději se 6 hodinami. A poslední upozornění: Před túrou informujte někoho v hotelu či na jiném příslušném místě, protože stát se může cokoli. Hotel, lanovky i místní restaurace a atrakce u vrcholu lanovky provozuje stejná společnost Tatry Mountain Resorts. Jistě vám její zaměstnanci poradí a v případě potřeby zajistí pomoc.

Pokud nepůjdete na túru, můžete z Chopku sjet na horském kole, nebo si na místních svazích půjčete „Mountain káru“. Jsou to takové tříkolky, které mohou řídit i děti od 12 let. Doporučuji, je to hezký zážitek.

A když si budete chtít pouze vychutnávat přírodu pohledem a lelkovat na Chopku, tak vyzkoušejte dobrá jídla v restauraci Rotunda. Mají i známé slovenské speciality a milovníky sladkého „ukojí“ i na tomto horském místě velmi slušné dorty.

A co večer?

Někdo by se mohl zeptat, co má vlastně člověk dělat, až se setmí a vy zůstanete na vysokém slovenském kopci. Rada pro dospělé: Je zde i rumový bar s více než 50 druhy tohoto nápoje. Pro jedlíky: Čeká vás dobrá večeře. Pro romantiky: Pozorujte oblohu. Pro přičinlivé: Čtete si dobrou knihu, kterou přibalíte do baťohu. Pro milence: Vy dobře víte, co dělat… A pro všechny ostatní: No jistě, mají zde wifi. Můžete surfovat na internetu jako doma.