Video placeholde

Majitel Vítkovic Jan Světlík na scéně Reflexu: Stát ovládají neschopní úředníci

„Dolní Vítkovice jsme budovali ve šťastné době. Tehdy se spojily naše zájmy se zájmem města i kraje. Dneska nevím, jestli bychom to dokázali, státu vládnou úředníci, kteří všechno zdržují, bojí se rozhodnout a nést odpovědnost. Politici jsou jejich rukojmími,“ řekl na besedě Reflexu s návštěvníky festivalu Colours of Ostrava velký ostravský patriot a majitel Vítkovic Jan Světlík.

Ten před patnácti lety zprivatizoval Vítkovické železárny a začal naplňovat svůj životní sen o záchraně Dolních Vítkovic, největší a nejvýznamnější průmyslové památky u nás. Od roku 2007, kdy se Jan Světlík poprvé setkal s pražským architektem Josefem Pleskotem, se z Dolních Vítkovic stalo fascinující, pulzující místo, jemuž vévodí architektonický skvost Gong – ohromující koncertní sál a výstavní prostor, který vznikl rekonstrukcí bývalého vítkovického plynojemu.

„Ještě dnes když si vzpomenu, jak jsme ho v roce 2012 otvírali koncertem Jaromíra Nohavici, běhá mi mráz po zádech,“ vzpomíná Jan Světlík. „Nikdo mi tehdy nevěřil, že to dokážeme.“ Přestože dnes Jan Světlík mluví o tom, že se sdružení Dolní Vítkovice (DOV) koncentruje hlavně na zaplňování Dolních Vítkovic smysluplným programem, nevzdává se některých dalších snů a ideálů o rozvoji města, které spočívají hlavně v propojení Vítkovic s centrem Ostravy.

„Ale k tomu musí být politická vůle,“ tvrdí. Na otázku z publika, zda by nechtěl kandidovat v podzimních komunálních volbách, odpověděl rezolutně a jasně, jak je jeho zvykem: „Ne.“