Video placeholde

Čochtan, mlíko i na „dvakrát“. Mistryně v čepování vám ukáže, že dobré pivo není jen hladinka

Víte, jak má vypadat správně načepované pivo a jaké chyby se u toho dělají nejčastěji? A co máte po výčepním vlastně požadovat? Pokud jedete na festival Colours of Ostrava, zkuste to zjistit u Hany Baniové, která se tam bude společně s kolegy starat i o školu čepování, které se můžete zúčastnit.

Hana Baniová pracuje v restauraci Assen Poruba v Ostravě-Porubě a letos se stala vítězkou soutěže Radegast Mistr výčepní 2018. Pokud byste si chtěli zkusit s ní načepovat pivo, které by mělo dosahovat nejvyšší kvality, lze to na Colours zkusit právě i se slečnou Baniovou.

Protože na Colours se podobně jako na většině severní Moravy čepuje značka Radegast, je zde jeden rozdíl od způsobu čepování nejznámějšího českého piva, kterým je Plzeňský Prazdroj. Zatímco plzeňskému vévodí „hladinka, tak Radegest se na severu Moravy pije často na „dvakrát“. Někteří neznalí Pražáci se sice tomu někdy smějí, ale pivo „s čepicí“ nebo-li „s kopcem“, je právě pro Ostravu a její okolí typické.

Pokud budete pít pivo ze sklenice, tak i Hana Baniová upozorňuje, že vůbec nejdůležitější věcí, která může pivo zkazit, je neumytý půllitr. To platí pro všechna známá piva vyráběná u nás. Ne, výčepní se vás nesnaží při vymytí sklenice ošidit tím, že tam dává vodu, ale chce vám prodat to nejlepší pivo, jaké dokáže udělat. A ne každý to umí dokonale. Ostatně můžete si to zkusit na Colours také.

Jak říkají výčepní po celé republice, ženy si často dávají takzvané „mlíko“, což je v půllitru hodně pěny a málo piva. To se musí vypít rychle. Znalci pak zkoušejí „šnyt“, což je i pivo sládků, když zkoušejí kvalitu nápoje. To je malé pivo v půllitru.