Radikálové z IS vyhodili do povětří 2000 let starý vítězný oblouk z římské éry

Radikálové z IS vyhodili do povětří 2000 let starý vítězný oblouk z římské éry Zdroj: Profimedia.cz

Palmýra
Starověký chrám v Palmýře
Starověký chrám v Palmýře
Starověký chrám v Palmýře
Nálože, které teroristé nanosili do chrámu
14
Fotogalerie

Syrští archeologové začali pracovat na záchraně antické Palmýry, kterou zničili islamisté

Tým syrských archeologů začal pracovat na záchraně alespoň zbytků toho, co zůstalo z antického chrámu v Palmýře, jedné z nejvýznamnějších památek vedených na seznamu světového dědictví UNESCO. Devítičlenná skupina se snaží nalézt alespoň střípky artefaktů, které v areálu chrámu zůstaly.

Pracovníci UNESCO již na místě také operují, zatím však pouze konstatovali, že místo je vážně poškozené. Ruští archeologové, kteří jsou na místě také, pořídili pro syrské kolegy 3D snímky místa, aby se jim lépe pracovalo.

„Je to velmi komplikovaná práce, teroristé rozbili sochy na mnoho malých kousků,“ řekl Telegraphu Mahler al-Junari Daily, ředitel výzkumné laboratoře národního muzea v Sýrii. „Sbíráme vše do jedné krabice, jednotlivé kousky máme označené. Nyní bude naším úkolem je slepit dohromady,“ uvedl. Bašár Asad v pondělí uvedl, že prioritou číslo jedna je nyní dát zemi zase do pořádku.

26. března roku 2016 oznámily syrské vládní jednotky, že se jim podařilo dobýt město Palmýra a vyhnat odtamtud bojovníky takzvaného Islámského státu. V médiích se tehdy objevily první fotografie antického chrámu, který islamisté v létě roku 2015 vyhodili do vzduchu. Bašár Asad následně pogratuloval syrským vojákům ke znovudobytí města a zároveň podotknul, že bez ruské pomoci by toto nebylo možné. Vyjádřil tak vděk Vladimiru Putinovi, přestože ve chvíli, kdy docházelo ke klíčovým střetům, ruská přítomnost v místech nebyla potvrzena.