Vláda i většina veřejnosti odmítají v Německu legalizaci marihuany.

Vláda i většina veřejnosti odmítají v Německu legalizaci marihuany. Zdroj: Flickr

Nejlepší marihuanu na světě prý najdete v Libanonu. Tvrdí to tamní ministr, který chce trávu využít pro ozdravení ekonomiky

Libanonský ministr hospodářství a obchodu Raed Khoury řekl, že marihuana by mohla významně pomoci libanonské ekonomice. Což je zábavné, protože její konzumace i prodej jsou v arabské zemi zakázané. Státník navíc uvedl, že ekonomiku tato lehká droga rozproudí proto, že v Libanonu je vůbec nejlepší na světě.

Ministr uvedl, že k „marihuanovému“ vylepšení libanonské ekonomiky pomůže americká poradní společnost McKinsey, která podle státníkových slov přispěje k „rychlému vítězství“ libanonského hospodářství v krátkodobém horizontu. Libanonská ekonomika by ozdravení potřebovala – Libanon je třetí nejzadluženější stát na světě.

Khourův plán je velkorysý. Počítá s tím, že po jeho úspěšné implementaci přispěje k výstavbě válkou zničených obydlí v Sýrii a Iráku. Kromě marihuany má ekonomice pomoci ještě jedna, s drogami ne zcela související komodita – avokádo. I jeho pěstování chce ministr podpořit. Khourův plán by měl v několika krocích změnit libanonský přístup k marihuaně. Ministr chce lehkou drogu v prvé řadě zlegalizovat, dále by pak chtěl zpřesnit standardy jejího pěstování (marihuana se v některých částech Libanonu již nyní hojně pěstuje). Plán také předpokládá vývoz léčebného konopí do zahraničí. Na závěr svého prohlášení ministr uvedl, že libanonská marihuana patří k nejlepším na světě, a proto prý má ozdravný plán šanci na úspěch.

 

Khour není první ministr, který se o legalizaci marihuany snaží. V roce 2015 přišel s podobným plánem Walid Jumblatt, tehdejší ministr téhož resortu.

Marihuana je podle analýzy OSN stále nejoblíbenější drogou na světě. K tomuto rostlinnému omamnému prostředku se loni podle OSN uchýlilo 192 milionů lidí, tedy o 16 procent více než v roce předcházejícím. Objem pěstování konopí se zvýšil dokonce o 27 procent. Na nárůstu se přitom podílela především Severní Amerika. Podle odborníků by to mohlo souviset s legalizací marihuany v řadě amerických států.