Miloš Zeman a Andrej Babiš během jednání Sněmovny o důvěře vládě (11.7.2018)

Miloš Zeman a Andrej Babiš během jednání Sněmovny o důvěře vládě (11.7.2018) Zdroj: Foto Blesk - David Malík

Šetři, úředníky propouštěj, vzkázal Zeman Babišovi. Za pár let jich ale bude dvojnásobek a s lepšími příjmy

Prezident Zeman promluvil ve středu ve sněmovně do rozpočtové duše nové Babišovy vlády a přimlouval se mimo jiné za nezvyšování počtu státních úředníků. Je to však marné.

„Za mé vlády bylo státních úředníků 80 tisíc. Dnes je jich 150 tisíc, z toho 70 tisíc na centrální úrovni, 70 tisíc na úrovni městských úřadů a 10 tisíc na úrovni krajských úřadů. Za tyto údaje vděčím paní poslankyni Vildumetzové. Nu, co s tím. Že si tito lidé, aby ospravedlnili svoji existenci, vymýšlejí práci, která je často zbytečná, to je jedna věc. Že k tomu bezmocně přihlížíme, je věc druhá. Místo kritiky hledejme řešení a nesnažme se tento počet dále zvyšovat, tím méně těmto úředníkům přidávat peníze v jejich mzdách.“, řekl prezident.

Jako správný znalec zákonů profesora Parkinsona ovšem věděl, že mluví do dubu, neboť „množení institucí je přírodní jev“, „množství úředníků je nepřímo úměrné množství práce, kterou vykonají“, a proto „každá snaha o úsporu je vždy jen předehrou k dalšímu utrácení“.

Tyhle zákonitosti platí i v Česku. Takřka všichni politici, ti pravicoví obzvlášť, slibují před volbami štíhlejší stát, méně regulací, méně úředníků, kteří by nás stáli méně peněz. Svůj boj berou dokonce i vážně: antibyrokratickou komisi zakládal už premiér Václav Klaus v devadesátých letech minulého století. Loni s antibyrokratickou revolucí vyrazila do voleb ODS. Ke snížení byrokracie kvůli úsporám vyzývá členské státy dokonce i Brusel. Přesto počet úředníků roste.

A protože jsou tu ty zmíněné volby (nyní už každý rok nějaké), tak se i přidává. Neproduktivní náklady na chod státu bobtnají jako těsto, desítky miliard plus žádný problém, zdroje přece jsou. I renomovaný ekonom profesor Milan Zelený pro Reflex řekl, že český stát zaměstnává či platí jedno z nejvyšších procent lidí (nejen úředníků) v porovnání se světem. Ale že bychom zároveň ve světě kvalitou a výkonem státní správy excelovali, to se říci nedá. Služební zákon navíc zavedl tuhou systemizaci, která vládám bude bránit v racionalizaci správy státu a chraňbůh, aby se propouštělo. Defintiva a tabulkové platy pravidelně zvyšované těžko udělají z úřednického stavu pružného pstruha.

Prezidentovo doporučení vládě, aby propouštěla nebo nepřidávala, tedy jistě nebude vyslyšeno. Apel k úsporám byl jen onou předehrou k dalšímu utrácení. To víte, přírodní jev.