Video placeholde

Fotbal jako židovská konspirace? Muslimský kazatel považuje mistrovství světa za útok na islám

Sledujete Mistroství světa ve fotbale? Tak jste se stali obětí židovské konspirace, aspoň podle jednoho muslimského teologa. Opravdu jsou některé konspirační teorie šířené v muslimském světě víc než směšné. Jako příklad může sloužit tvrzení muslimského kazatele z pátku 22. června tohoto roku pronesené v mešitě Lala Paša v syrském hlavním městě Damašku. Podle muslimského teologa Muhammada Ali Al Mally je Mistrovství světa ve fotbale součástí plánu světové židovské lobby na zničení islámu a má se o tom dokonce psát v proslaveném antisemitském falzifikátu Protokoly sionských mudrců.

Al Malla například řekl, že „většina krveprolití, které postihlo Araby a muslimy, se vyskytla během turnajů Světového poháru.“ Podle názorů Al Mally mají jednotlivé státy světa dle Protokolů sionských mudrců „přiřazeny“ úkoly. A tak prý nikdy neuvidíme ve finále Mistrovství světa ve fotbalu USA, Izrael nebo Čínu, protože Evropané mají za úkol fotbalem odvádět pozornost Arabů od situace v Pásmu Gazy a kolem mešity al Aqsa. Naopak „úkolem“ USA či Číny je prodávat zbraně Arabům, a proto ani tyto země neinvestují moc do svých fotbalových týmů.

Jako i v jiných případech, i šíření tohoto nesmyslu bylo odhaleno izraelskou neziskovou organizací monitorující mediální prostředí v muslimském světě MEMRI. Podle jejich zjištění bylo toto páteční kázání nahráno a umístěno na internet samotným vedením damašské mešity, nejspíše proto, aby si kázání mohli poslechnout arabsky hovořící muslimové z celého světa.

Kdyby to muslimský teolog Mulla nemyslel vážně a nekázal to věřícím muslimům v pátek při kázání před modlitbou, tak by si člověk mohl myslet, že se jedná o velice šílenou parodii a humoristickou scénku. Bohužel nejedná.

Naopak se stále více ukazuje, jak moc zhoubný jed antisemitismu a protižidovských konspirací zapouští své kořeny hlouběji a hlouběji nejen v arabském světě, ale i v myslích stále většího počtu muslimů v Evropě, kteří již v některých evropských zemích začali aspirovat po necelých 100 letech na obnovení politiky nacistů „judenfrei“ (očištěno od Židů).

Naopak web Vira.cz, spravovaný pracovníky pražského arcibiskupství, ukazuje jednoznačný postoj dnešní katolické církve k tomuto desinformačnímu dílu:

„Tento ‚slavný text‘ je prokazatelné falzum, napsané členem ruské tajné policie za účelem ovlivnění cara z obavy narůstajícího vlivu Židů v Rusku na přelomu 19. a 20. století. V roce 1921 byly nalezeny texty, které byly předlohou pro ‚protokoly‘ (M. Joly a další zdroje). Myšlenky na světovou vládu Židů ale známe již od 12. století a měly ospravedlňovat protižidovské pogromy. Text se proslavil po přeložení do němčiny (1919) a zde měl vliv na nacismus. Velkou oblibu má tento ‚padělek století‘ dnes hlavně v arabském světě.“

Je smutné, že v situaci, kdy počty křesťanů v Evropě klesají, se dokázala katolická církev osvobodit od ideologie protižidovských konspirací, a naopak v evropské muslimské komunitě, která roste, se stále více protižidovské konspirace uchytává a šíří, včetně takovýchto šíleností.