Video placeholde
Módní značka Dior zkopírovala tradiční bihorské kroje.
Módní značka Dior zkopírovala tradiční bihorské kroje.
Módní značka Dior zkopírovala tradiční bihorské kroje.
Módní značka Dior zkopírovala tradiční bihorské kroje.
Módní značka Dior zkopírovala tradiční bihorské kroje.
5
Fotogalerie

Nenechte umřít tradici! Slavná značka okopírovala bihorské kroje. Rumuni vymysleli iniciativu pro boj s plagiátorstvím

Světově proslulý módní dům Dior se v minulém roce nechal inspirovat rumunskými folklórními vzory. Krojům podobné vesty za 30 tisíc eur se nápadně podobají tradičnímu oblečení z oblasti Bihor v severozápadním Rumunsku. Francouzská značka ovšem zdroj své inspirace opomenula zmínit, a dala tak zrodit novému skandálu spojenému s plagiátorstvím. S tím má módní průmysl sice problémy často, v tomto případě však Francouzi zneužili malou komunitu, jejíž řemeslo pomalu upadá v zapomnění.

Zaměstnanci módních značek jsou zcela běžně vysíláni do všech koutů světa, aby zde načerpali inspiraci a zpět na západ přivezli zajímavé látky a kombinace materiálů a vzorů. Když jsou pak nezvyklé nápady zkombinovány s invenčností návrhářů, vznikají mnohdy velmi originální kolekce.

Praxe ale mnohdy zajde příliš daleko a oděvní domy si přivlastní téměř celý nápad méně známých návrhářů nebo například příliš mnoho elementů převezmou z folklórních oděvů komunit, jež jsou dnes čím dál více ohroženy globalizací.

Loni si do očí bijící podobnosti mezi podzimní kolekcí Dioru a tradičními vestami a kabáty obyvatel regionu Bihor všimli v Rumunsku. Inspirace folklórními oděvy nebyla u produktů za tisíce eur zmíněna vůbec.

Rumunský módní časopis Beau Monde se tak rozhodl jednat a na nekalou praktiku Dioru upozornit prostřednictvím medializace kauzy spolu s projektem na podporu výroby autentických bihorských vest.

Byla tak založena společnost Bihor Couture, která prodává oděvy vyrobené v bihorských vesnicích za daleko nižší ceny. Zákazníky má přilákat nejen krása ručně šitých svršků, ale také dobrý pocit z toho, že pomáhají zachránit cenné rumunské tradice.

Ve videu propagujícím autentické folklórní oblečení se ke kopírování bihorských motivů vyjadřují samy bihorské ženy. Dělají si legraci z účesů modelek předvádějících Dior verzi vestiček i z jejich módních vysokých bot (ke kroji se podle nich nosí zásadně boty bez podpatků).

Zakladatelé Bihor Couture si přejí, aby si z jejich projektu vzali příklad lidé po celém světě. Prostřednictvím podobných iniciativ se totiž dají zachránit tradice, které nyní balancují na hraně zapomnění. Autentické produkty navíc často vznikají v oblastech odříznutých od měst, kde lidé zoufale potřebují práci. Říct „ne“ velkým módním domům by mohlo být odpovědí na oba tyto problémy.