Křišťálový glóbus si letos z Karlových Varů odváží rumunský režisér Radu Jude.

Křišťálový glóbus si letos z Karlových Varů odváží rumunský režisér Radu Jude. Zdroj: Kviff.com

Závěrečný ceremoniál 53. filmového festivalu v Karlových Varech
Závěrečný ceremoniál 53. filmového festivalu v Karlových Varech
Závěrečný ceremoniál 53. filmového festivalu v Karlových Varech
Závěrečný ceremoniál 53. filmového festivalu v Karlových Varech
Závěrečný ceremoniál 53. filmového festivalu v Karlových Varech
23
Fotogalerie

Porota a filmoví kritici ve vzácné shodě: Křišťálový glóbus a 25 000 dolarů putují do Rumunska

53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je za námi. Během závěrečného ceremoniálu si v choreografii a režii bratří Cabanů stejně jako na úvod festivalu slavnostně zatančily „sokolky“, večer jako už tradičně moderoval distingovaný Marek Eben. A především byly předány ceny; tu nejvýznačnější si domů odváží jedenačtyřicetiletý rumunský režisér Radu Jude se snímkem Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři. 

Na pomyslné první místo film s předlouhým názvem navrhla i valná většina z dvanácti filmových kritiků z prestižních médií celého světa, kteří tucet snímků Hlavní soutěže hodnotili v posledním čísle Festivalového deníkuRadu Jude ve svém nejnovějším, dvouapůlhodinovém dramatu opět poukazuje na chyby minulých generací, které dědí jejich potomci. Jak říká festivalový katalog, „tentokrát tematizuje masakr spáchaný rumunskou administrativou prostřednictvím rumunské armády na východní frontě roku 1941, skutečnou událost, již se rozhodne inscenovat mladá aktivistická umělkyně“. Za svůj snímek Radu Jude obdržel Velkou cenu, tedy Křišťálový glóbus, a 25 000 amerických dolarů, které si rozdělí režisér a producent filmu Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři.

Zvláštní cenu pětičlenné Hlavní poroty, v níž zasedá třeba britský režisér Mark Cousins nebo italská producentka Marta Donzelliová, získalo brazilsko-argentinsko-francouzské drama renomované argentinské režisérky Any Katzové Cesta do Florianópolisu; herečka z tohoto snímku Mercedes Moránová si odnesla cenu za ženský herecký výkon. Cenou za režii se pak bude pyšnit jeden ze dvou velmi dobrých českých zástupců v soutěži, Olmo Omerzu, tvůrce snímku Všechno bude. Pokud jde o mužský herecký výkon, nejvýše porota hodnotila Mošeho Folkenflika za roli ve filmu Geula Josepha Madmonyho, který již v roce 2011 vyhrál karlovarskou soutěž s dramatem Restaurátor.

Velkou cenu soutěžní sekce Na východ od Západu získal loňský debut Moskvanky Elizavety StišovovéŠalamounova hora, jenž s pozoruhodnou lehkostí kombinuje road movie s rodinným dramatem i svébytnou komedií a nevšedně zpřítomňuje život v Kyrgyzstánu. Zvláštní cenu poroty této sekce si odneslo maďarské Rozkvetlé údolí režiséra Lászla Csuji. Dokumentární porota pak ocenila Svědky Putinovy Vitalije Manského a zvláštní cenu udělila snímku Walden Daniela Zimmermanna. Diváckou cenu deníku Právo nečekaně získal třicet let starý Rain Man čerstvého nositele Ceny za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii Barryho Levinsona, který těsně předstihl české snímky Dukla 61 a Formanovu klasiku Lásky jedné plavovlásky. Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii získal též další americký filmový tvůrce Tim Robbins, Cenu prezidenta MFF KV si odnesl herec Robert Pattinson, s nímž vám na našem webu přineseme rozhovor, a Cenu prezidenta MFF KV za přínos české kinematografii převzal z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky herec Jaromír Hanzlík.

Festivalové statistiky

Pokud jde o festivalové statistiky, 53. MFF Karlovy Vary 2018 se zúčastnilo 13 080 akreditovaných návštěvníků; z toho 10 857 s festival passy, 403 filmových tvůrců, 1190 filmových profesionálů a 630 novinářů. V průběhu festivalu se uskutečnilo 501 filmových představení a bylo prodáno celkem 140 135 vstupenek. Uvedeno bylo celkem 236 filmů, z toho 181 hraných (143 celovečerních a 38 krátkých) a 55 dokumentárních (z toho 35 celovečerních a 20 krátkých). Z filmů uvedených na 53. MFF Karlovy Vary mělo na festivalu 35 světovou, 8 mezinárodní a 7 evropskou premiéru. 182 projekcí osobně uvedla delegace tvůrců, uskutečnilo se 103 projekcí pro novináře a filmové profesionály.

Závěrečnou tiskovou zprávu s podrobnějšími informacemi o festivalových oceněních a číslech najdete na webových stránkách MFF KV.