Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Vladimír Pikora: Vojna bude zase povinná. Jakou Evropu bychom měli bránit?

Je zajímavé, jak se dějiny opakují. Karel Čapek v očekávání světové války napsal v roce 1938 hru Matka. V ní varuje před válkou a před tím, jak se mocipáni těší na válku, aby v ní přicházeli o život synové nevinných matek. Rozpoutají na zemi takové peklo, až nakonec matka, dlouho odmítající se toho šílenství účastnit, svému poslednímu synovi vtiskne do ruky pušku, aby šel bojovat za ještě menší děti.

Je to přesně 80 let od uvedení Matky a jsme zralí na uvedení Matky II. Svět se zbláznil. Zase nám vládnou pomatenci a populisti, kteří chtějí válčit. Podle průzkumu společnosti YouGov si 60 % Francouzů přeje obnovení povinné vojenské služby. A co myslíte, že udělají jejich prezident a vláda? Zavedou ji!

Francouzská vláda tento týden schválila návrh prezidenta Emmanuela Macrona na obnovení povinné vojenské služby. Narukovat by podle něj měli chlapci i dívky už od 16 let. Měli by tak údajně získat smysl pro občanskou povinnost i národní jednotu. V 16 letech? Jsou to děti. Jenomže - právě proto. Je to ještě tvárný materiál. Ještě snadno indoktrinovatelný.

K čemu je potřeba povinná služba? Chystá se Francie jako klíčový člen NATO na někoho útočit? Nebo se bojí útoku zvenčí? Ne. Když si přečtete cíl téhle „nové“ armády, zděsíte se. Není to vlastně armáda. Je to pouze profesionální vymývárna mozků. Mladí lidé totiž mají kromě klasické vojny u zbraně projít také prací pro charitu a zelené při záchraně životního prostředí.

Smyslem je prý „vytvořit si nové vztahy a utvářet svou roli ve společnosti.“ Chápejme: Charita je také neziskovka. A neziskovky po importu imigrantů už nemají tak dobrou nálepku jako v minulosti. Proto také Francie povolává dívky. I ty potřebují to „správné“ myšlení.

O boji to moc nebude, protože tank určitě není ekologický. Pochybuji, že splňuje euro 6, takže ho mladí Frantíci v průběhu vojenské služby, která má být charitativní a má bránit životní prostředí, nejspíš ani nenastartují. Nebude to tedy ani armáda v dnešním slova smyslu. A to je ústavní problém.

Francouzská ústava totiž zakazuje, aby stát nutil lidi trávit povinně čas mimo domov. Jedinou výjimkou z ústavního zákona je případ národní obrany státu. Takže aby to prošlo, musí se armáda změnit na největší neziskovku a charitu bránící stát. Bingo!

Nakonec tak Emanuel Macron bude mít armádu jako hračku. K vojáčkům ale ještě potřebuje nepřítele. Jinak by to nebyla správná hra. Proto koncem června v Lucemburku navrhl vytvořit evropské intervenční vojenské síly. To by bylo vedle NATO další seskupení armád, které by mohly být rychle nasazeny v případě krizové situace. K projektu se zkratkou EII se už připojilo 8 zemí. Kromě Francie třeba ještě Německo nebo Nizozemsko. Ze zemí V4 se „překvapivě“ nikdo nepřidal.

Co to je za hru? Kde by asi Evropa potřebovala rychle intervenovat? Jedná se snad o reakci na kritiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který tvrdí, že Německo šetří na armádě? Nevydává na ni slíbená 2 % a nechává se tak střežit Amerikou za peníze amerických občanů, což se Trumpovi nelíbí. Doprčic, takže když nemáte peníze na armádu v rámci NATO, budete dělat ještě navrch separátní vojenský pakt? To nemá logiku. Navíc Francie je zadlužená až po uši. Kde asi může s takovým dluhem rychle intervenovat?

Historie jiného vojenského paktu ukazuje, že někdy vojenský pakt útočí na své neposlušné členy. Příkladem může být útok sovětských vojsk na Maďarsko v roce 1956, nebo útok spřátelených armád v roce 1968 na Československo. A Maďarsko, jak známo, už zase zlobí jako v roce 1956, akorát že tentokrát zlobí Evropskou unii.

Zní Vám to šíleně? Mně taky. Proč si Macron hraje na vojáčky? Možná to je tím, že sám na vojně nebyl a nemá žádné děti. Takže zatímco budou synové nevinných matek umírat na bojišti, on si bude z pohodlí Elysejského paláce hrát na velitele. Že by byl Macron také antinatalista a myslel si, že je lidí na planetě moc a je třeba ho zachránit válkou…?

Do intervenčních sborů by měli jít podle mě v první řadě politici, jako je Macron, aby si útok dobře rozmysleli. Ale koho vlastně do případného boje Francie opravdu pošle? Když se podíváte na francouzský národní fotbalový tým, jsou v něm téměř výhradně imigranti. Ty pošle do armády, aby zasahovali ve svých domovinách? Tak pak se bojím, že budou mít ještě menší úspěch než italská vojska za Druhé světové války.

Odmítám povinnou vojenskou službu. Za čí cíle a za jakou Evropu by měli naši synové bojovat? Za tu Macronovu bych nedal ani zlámanou grešli. Evropa potřebuje skutečné politiky a ne tyto populisty a pošahance.