Cajzlovské Hrad

Cajzlovské Hrad Zdroj: Eva Fornálová

Pražské cajzl i cajzlovské bazmek. Jak Brňáci přišli k hanlivé přezdívce pro Pražáky? Původ slova vás překvapí

Nepražáci mají pro Pražáky nejrůznější označení, některá škádlivá, některá až hanlivá. Asi nejznámější jménem, kterým Brňáci označují Pražáky a někdy i obecně obyvatele Čech, je cajzl. Můžeme ale slyšet i pojmenování čížek. Jak vlastně tato jména vznikla?

Výraz cajzl najdeme v němčině, jenže nesmíme pátrat ve spisovné němčině, ale v nářečích. Sudetoněmecký lexikální atlas zaznamenává slovo Zeisel, kterému odpovídá spisovné Zeisig. Zeisel se používalo v němčině v západočeských, jihočeských a jihomoravských oblastech, popř. i na jižním okraji slezských nářečí, zatímco v německých nářečích severních okrajů Čech a Slezska se používala podoba Zeisig.

Význam je překvapivý – označuje totiž čížka neboli drobného ptáčka zelenožluté barvy příbuzného pěnkavce (jak říká Slovník spisovného jazyka českého). A přitom i samotné slovo čížek je další moravská přezdívka pro Čechy. Důvod toho pojmenování není úplně jasný, možná jde o zpěvavý způsob mluvy, možná jde o zdrobnělinu od slova Čech nebo o podobnost se slovem Čecháček.

Český původ německého slova

Další překvapení nás ale čeká v historii německého slova Zeisig, tedy spisovného německého označení pro čížka. Dříve se zapisovalo jako zīsec a to už nám napovídá, že jde o přejímku slova čížek z češtiny. Čeština tedy kdysi obohatila němčinu svým čížkem, který se po přeměně v Zeisig a Zeisel obloukem zase vrátil zpátky do češtiny jako Cajzl.

V elektronických databázích textů Českého národního korpusu (www.korpus.cz) najdeme výrazy Cajzli i cajzli, přídavné jméno cajzlovský a odvozené názvy pro Prahu Cajzlograd nebo Cajzlov. Dokonce i metro dostalo jméno cajzlokrtek. A s jakými slovy se cajlz a cajzlovský nejčastěji pojí? Není to nic pochvalného: blbé Cajzl, líné Cajzl, pražské Cajzl a ksindl cajzlovské, cajzlovská všežravost nebo cajzlovské bazmek.

Švédi a lufťáci

Pro Pražáky nebo pro Čechy mají Moraváci i další nepříliš lichotivé pojmenování Švédi. Jako lufťáci se označují víkendoví nebo letní návštěvníci venkova, ale nemusí jít vždycky jen o Pražáky. Zato pepíci bývají nejčastěji pražští nebo žižkovští, ale někdy i obecně čeští. Všechno se to točí kolem Pražáků, ale nakonec aby rodilého Pražáka člověk v Praze pohledal, většina obyvatel je stejně náplava či naplavenina, tedy původem odjinud…

Autorka pracuje v Ústavu Českého národního korpusu FF UK.