Lago di Garda

Lago di Garda Zdroj: Profimedia.cz

Úchvatné sopečné jezero hrající barvami najdete na oblíbené turistické trase Zlatý okruh, když budete putovat po Islandu. Voda jezera Kerid je krásně tyrkysová a kontrastuje s červeným vulkanickým kamenem, který ji obklopuje a který je částečně porostlý sytě zeleným mechem.
Finská Saimaa je čtvrtým největším jezerem v Evropě, tvořeným několika spojenými jezery. Pobřeží je hlavně lesnaté a skalnaté a jezera jsou poseta spoustou ostrůvků. Severní část jezerního systému je Národním parkem. Vzhledem k tomu, že vody jsou tu mělké a členité žije tady spousta ryb, vodního ptactva a také sladkovodní tuleni kroužkoví.
Nejhlubší jezero v Anglii Wast Water najdete v tzv. Jezerní oblasti (Lake District). Jeho hloubka je 79 metrů (Bajkal má hloubku 1637 m). Je obklopeno na zdejší poměry vysokými kopci, včetně nejvyšší hory Anglie Scaffel Pike s výškou 978 m n. m. A přestože národní park Lake District je velmi turisticky oblíbený, v okolí Wast Water budete mít na obdivování krás přírody klid.
Druhým největším jezerem v Alpách je slavné Bodamské jezero. Délka pobřeží je 273 kilometry a pouze na jihu je skalnaté, jinak jsou břehy ploché a mírně kopcovité. Leží na nich významná města, např. Kostnice či Lindau s historickým přístavem, kde najdete maják ze 13. století.
Nejhlubším německým jezerem je Königssee ležící v Bavorsku nedaleko rakouských hranic. Jezero je plné pstruhů a sivenů alpských. Za to, že je tak krásně čisté mohou i přísná pravidla, smějí sem jen lodě s elektromotorem, veslice a šlapadla. Populární jsou tu výlety lodí na poloostrov se starým poutním kostelem svatého Bartoloměje.
10
Fotogalerie

Kam na dovolenou? Nemusíte jen k moři, podívejte se na 10 nejkrásnějších jezer Evropy

Některá jsou notoricky známá, jiná méně, milovníkům klidných vodních ploch se ale jistě bude zamlouvat výlet ke kterémukoli z těchto nádherných evropských jezer.

Lago di Garda, Plitvická jezera – místa, která jistě znáte, přesto jsme je v našem výčtu nemohli vynechat. Možná vás ale spíš zaujme tip na výlet k jezerům méně známým. Víte třeba, kde je Wast Water nebo Kerid? Zvlášť alpské země oplývají spoustou nádherných vodních ploch, které stojí za vidění.

V našich tipech jsme však v každé z nich vybrali jen jedno místo, tudíž se ve fotogalerii můžete pomyslně projet po těch nejkrásnějších jezerech Evropou od severu k jihu a v žádné zemi se nezastavíte dvakrát. Výjimkou je Bodamské jezero, které je tak velké, že zasahuje na území hned tří států: Německa, Rakouska a Švýcarska.