Nagasaki žil na ostrově třicet let

Nagasaki žil na ostrově třicet let Zdroj: Daily Telegraph

Japonský poustevník žil 30 let na opuštěném ostrově. Nyní jej chtějí násilím odvézt

Masafumi Nagasaki se před třiceti lety v podstatě ze dne na den rozhodl, že má už dost života v přeplněných městech, že už se nechce každý den honit za penězi a úspěchem. Odjel proto na opuštěný ostrov a ve stylu Robinsona Crusoea tam sám celých třicet let žil. Zdá se ale, že jeho příběh bude mít smutný konec – japonské úřady jej chtějí z ostrova deportovat.

Příběh nyní dvaaosmdesátiletého Nagasakiho je opravdu jak z románu Daniela Defoea. Nagasaki trávil posledních třicet let sledováním mořských želv, pozorováním východu a západu slunce a také pochůzkami po ostrově. Až donedávna, kdy se podstatně zhoršil jeho zdravotní stav, který „donutil“ japonské úřady jednat a odvézt muže z jeho robinzonovského ostrova. Ostrov jménem Sotobanari byl jeho domovem třicet let. Muž si tam sice přál umřít, nebylo mu to však umožněno.

Postaršímu samotáři na ostrově prý nic nechybělo. Opálený a spokojený žil poustevnickým způsobem života, vše si postavil sám, včetně svého obydlí. Také obživu si byl schopen zařídit sám, ať už rybolovem či pěstováním a sběrem plodů.

První kontakt po delší době navázal s mužem novinář a dokumentarista, který se o jeho příběhu náhodou dozvěděl, v roce 2014. Ten se jej už tenkrát ptal na jeho zdraví a Nagasaki mu odpověděl jen, „že měl možná jednou chřipku“. Přesný příběh záhadného poustevníka se ale dokumentaristovi nepodařilo zjistit, muž detaily svého života neprozradil. Byl ale ženatý a měl dvě děti, když v roce 1989 na ostrov odjížděl. Jsou také indicie, že pracoval jako fotograf v Ósace.

Nagasakiho vyzpovídal také novinář agentury Reuters. „V normální společnosti není normální chodit nahý, ale tady na ostrově cítím, že je to tak v pořádku,“ řekl mu tenkrát Nagasaki. Většinu dne muž trávil sháněním potravy, případně jejím zpracováním. Právě tenkrát také novináři řekl, že kdysi své rodině oznámil, že na ostrově chce v samotě zemřít. To se mu ale „nepovedlo“, Japonci jej totiž odvezli zpět do civilizace, aby jej mohli vyléčit – zdravotní problém, který muž má, ale neuvedli.