Žena v Indii. Ilustrační snímek

Žena v Indii. Ilustrační snímek Zdroj: Flickr

Představujeme 10 pro ženy nejnebezpečnějších zemí. Unikátní průzkum ukázal na „nejhorší“

Nejnebezpečnějším místem, v němž jsou vůbec nejhorší podmínky pro život něžného pohlaví, je Indie. Vyplývá to z rozsáhlé analýzy, kterou si nechala zpracovat agentura Reuters. Na analýze pracovalo na 550 expertů, výsledky výzkumu zveřejnili toto úterý. Analýza zohledňovala například věk a četnost sexuálního zneužívání, podmínky zdravotní péče žen-rodiček atd.

Průzkum zopakoval metodiku z roku 2011, kdy si Nadace Thompsona Reuterse nechala zpracovat obdobnou analýzu. Před sedmi lety z analýzy vyšly nejhůře Afghánistán, Demokratická republika Kongo, Pákistán, Indie se umístila „až“ na čtvrtém místě následovaná Somálskem. V současném průzkumu se Indie přesunula ze čtvrté příčky na první místo.

Průzkum srovnával několik oblastí, v nichž více než 500 expertů působí a které tedy bylo možné díky nim odborně zhodnotit. Jednalo se především o pět základních kritérií: přístup žen ke zdravotní péči, sexuální zneužívání žen, pašování a obchod se ženami, ekonomické možnosti žen v oblasti. Zajímavou kategorií je hodnocení na základě tradic, tedy hodnocení, které odráží úroveň života ženy ve společnosti silně svázané zvyklostmi – většinou náboženskými, ale i jinými. Výsledky průzkumu řadíme od nejnebezpečnější země.

1. Indie

Tato země se na první příčce umístila z důvodu rapidně rostoucí kriminality páchané na ženách. Zatímco před sedmi lety tuto příčku ovládl Afganistán, nyní je vítěz možná poněkud překvapivý. Faktem ale zůstává, že Dillí je místem s nejrychleji rostoucí kriminalitou na ženách, jejichž průměrný věk jakožto věk obětí sexuálního násilí se neustále snižuje. A nejde jen o násilí, ale také o vraždy, které se v celé zemi vyskytují stále častěji.

2. Afghánistán

Tento stát se na druhou příčku umístil z jiného důvodu – země se stále není schopna vyrovnat s nástupem Tálibánu, který zvedl mimo jiné násilí páchané vůči ženám. I 17 let po jeho svržení čelí některé dívky a ženy psychickým traumatům, které jim zhoršují kvalitu života stejně výrazně, jako by trpěly faktickým fyzickým zraněním.

 

3. Sýrie

Země, která je de facto ve válce, se na životě žen podepisuje nejvíce nepřístupností ke zdravotní péči. To je důvod, proč Sýrie obsadila příčku třetí nejnebezpečnější země pro ženy. 

4. Somálsko

Tento „failed state“ se pohybuje na hranici ozbrojených konfliktů již od roku 1991, což se na životě žen v Somálsku nemohlo nepodepsat. Problémem je především obchod s lidmi doplňovaný často nehumánními „tradicemi“. Ženy navíc prakticky nemají možnost si vydělávat.

5. Saúdská Arábie

I když ženy začaly letos mít možnost řídit auto, úroveň jejich práv je velmi nízko. Běžné je například nemožnost vlastnit majetek, diskriminace, náboženský útlak.

6. Pákistán

Země, která ženy utlačuje ve jménu tradic a náboženství. Značný problém je také v případě, že chce žena získat zaměstnání.

 

7. Demokratická republika Kongo

Sexuální zneužívání, vysoká úmrtnost žen při porodu, bezpráví páchané na ženách a nemožnost přístupu k lékařskému ošetření. To jsou důvody, které Kongo dostaly do první „desítky“.

8. Jemen

V zemi je katastrofální situace ohledně přístupu k základním potravinám, ale také k lékařské péči. Země čelí vůbec nejhorší humanitární krizi, kde 22 milionů lidí trpí nedostatkem přísunu potravin.

9. Nigérie/Rusko

Nigérie, země, která bojuje s útoky Boko Haram, vojenskou teroristickou paramilitární organizací, která ze země činí nebezpečné místo (samozřejmě nejen pro ženy). Je zajímavé, že Nigérie se umístila na stejné příčce jako Rusko, pokud jde o pašování lidí a obchod s nimi.

10. Spojené státy

Na umístění Spojených států do tohoto žebříčku se podle výzkumníků podílí především Me Too kampaň, ale také vysoká úmrtnost při porodech (plynoucí mimo jiné z odlišného systému sociálního zabezpečení, než na který jsme zvyklí v Evropě). Země se do žebříčku zařadila údajně především kvůli stále nevyřešené rasové otázce a přístupu černošských žen k možnosti dovolat se spravedlivých soudních procesů.