Burger na všechny způsoby: festivalová klasika

Burger na všechny způsoby: festivalová klasika Zdroj: Profimedia.cz

Jak se najíst na festivalu aneb Hodily by se kreativní vyprošťováky

Festivalová sezóna oficiálně vypukla. A s ní i kultura festivalového stravování. Je to vcelku specifická disciplína, v níž se snoubí nejrůznější kategorie street foodu a úrovně konzumace. Jídlo tu nehraje zas tak podstatnou roli, ale ve chvíli, kdy vás mezi jednou a druhou produkcí a třetím a čtvrtým pivem dožene hlad, nastane rázem zásadní, často akutní problém.

Rozjímání nad tím, jestli si dát burger s trhaným vepřovým, nebo kuřetem marinovaným v podmáslí, se obvykle rozplyne ve chvíli, když začne vítězit logistika a otázka, co se dá ještě stihnout. To pak o jídelníčku rozhoduje délka fronty před stánkem. Jsou určitá nezvratná fakta, na která se lze spolehnout – například že nejdelší fronta bude vždycky na hranolky, přestože se spousta festivalových návštěvníků bude v „civilním životě“ tvářit, že žije vcelku zdravě. Jsou prostě chvíle, kdy to musí být hranolky.

Zhuntované tělo chce své

Jasně, může za to alkohol, to je neoddiskutovatelný fakt. To kvůli němu bývají stánky s veganskými pokrmy tak opuštěné. Zhuntované tělo si prostě žádá svoje. A i kdyby to nebylo s dopomocí alkoholu, tak extrémní výdej fyzické energie a příjem nejrůznějších intenzívních dojmů nás obvykle uvedou do stavu, kdy máme potřebu vybočit ze své běžné normy… Nebo se v ní naopak utvrdit. Každopádně vše vždycky končí ve frontě na hranolky.

Nebo hned vedle, kde se s rozvahou na plotýnce opéká pljeskavica – sympatická srbská alternativa západních burgerů se také těšívá značné oblibě. Zvlášť když se k ní přidá pořádný kydanec pikantního ajvaru a hromada nakládané zeleniny. Mastné, kyselé a pikantní – to je ideální kombinace. To už jídlo plní nejen sytící, ale i vyprošťovací funkci.

A když už je řeč o vyprošťovácích, kromě vyhánění piva pivem by se na festivalech zcela určitě uživil stánek s dobrým vývarem, který se objevuje na sofistikovanějších farmářských trzích a food festivalech. A hned vedle by mohl být stánek s kombuchou, klasikou léta úspěšně testovanou v drsných ruských podmínkách. To už se nám pomalu rýsuje vyprošťovací koutek. Hodila by se k němu i distribuční nadstavba – tak jako se roznášejí partnerské panáky tvrdého alkoholu, mohla by se roznášet třeba česnečka.

Co chleba se sádlem?

Možnosti zkrátka jsou. Třeba takový chleba se sádlem a cibulí by mohl mít velký festivalový potenciál. Přimlouvala bych se za dobrý chleba a dobré sádlo. Když jednoduchost, měla by být perfektní, oblafnout se to nedá. A do perfektního jídla má to hudebně festivalové často hodně daleko. Jasně, v určité fázi je nám relativně jedno, co do sebe suneme, hlavně že suneme. Přesně pro tyhle příležitosti vznikly burgery a hot dogy. Škoda že už se tu moc neobjevuje naše streetfoodová klasika, tedy langoš a bramborák. Tyhle mastné bomby do žaludku mohou udělat skvělou službu, když se vezmou za správný konec. Díry na trhu tu zjevně pořád jsou, tak je pojďme zaplňovat.


Recept: Ginger shot

Tohle je detoxikační lomcovák, který vás postaví na nohy, i když máte pocit, že už žádné nohy nemáte. Je to možná recept spíš na domácí použití, ale při dobrém marketingovém uchopení může mít velký potenciál i v široké distribuci.

Nastrouhaný zázvor, kurkumu a javorový sirup dejte do trochy cukrového rozvaru, až namícháte malého panáka. Případně ho doplňte trochou ovocného džusu na velkého panáka. Množství a poměr surovin si určí každý sám podle míry potřeby vyproštění a osobní statečnosti.