V Íránu došlo ke znásilnění více než 40 žen - ilustrační foto

V Íránu došlo ke znásilnění více než 40 žen - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Skandál v Íránu: Skupina šíitů během ramadánu znásilňovala přes 40 sunnitských žen

V Iránu v současné době žije veřejnost kauzou gangu příbuzných vysoce postavených státních úředníků, kteří znásilňovali ženy. Skandál se týká regionu Sístán a Balúčistán obydleného příslušníky muslimské náboženské menšiny sunnitů. Podle informací médií měli čtyři muži patřící v Íránu k převládajícímu šíitskému směru islámu znásilnit přes 40 žen ze sunnitské menšiny v městě Iranshahr, a to během posvátného muslimského měsíce ramadánu.

O celé věci informuje například arabskojazyčný web AlQuds.co.uk, na který se odvolává i americký web ClarionProject.org, jenž se věnuje monitorování muslimských komunit. Podle informací médií je celý případ ožehavým tématem i v iránském parlamentu a ve městě Iranshahr demonstrovaly stovky obyvatel za vyšetření případu a přísné potrestání viníků. 

Podle dostupných informací tito muži unášeli ženy ve věku 18 až 30 let a poté je hromadně znásilňovali. Celá věc je natolik citlivá, že generální prokurátor Iránu Mohammad Jafar Montazeri údajně zakázal veřejnou debatu v médiích a vyhrožoval, že bude požadovat stíhání každého, kdo bude o případu veřejně hovořit. I přesto se o celé věci dozvěděla iránská veřejnost, a to díky poslankyni iránského parlamentu Tayebehe Siavoshiové.

V islámské kultuře je znásilnění velkým tabu a urážkou celé rodiny oběti. To je nejspíše i jeden z důvodů, proč zná iránská policie zatím pouze tři oběti, které vše nahlásily. Jak řekl starosta města Iranshahr Mohammad Baluchzehi, mlčení obětí vede k dalším útokům.