Fotbal je hra, kterou nakonec vždycky vyhrají Němci, říkává se. Na šampionátu v Rusku ale Německo po senzační prohře s Jižní Koreou 0:2 vypadlo poprvé po 80 letech už ve skupině.

Fotbal je hra, kterou nakonec vždycky vyhrají Němci, říkává se. Na šampionátu v Rusku ale Německo po senzační prohře s Jižní Koreou 0:2 vypadlo poprvé po 80 letech už ve skupině. Zdroj: Reuters

Jaromír Bosák: Němci jako přežraní psi!

V úterý explodovala na světovém šampionátu bomba. Německý tým ostudně prohrál s Koreou 0:2. S tou Koreou, která už nemohla postoupit a hrála „jen“ o čest. To je ostuda nebetyčného významu. Obhájci titulu jedou po základní skupině domů.

Tohle Němci hned tak nevydýchají. Sami sebe považovali za favorita, semifinále mělo být samozřejmostí. Ale ukázalo se, že matné výkony v přípravných utkáních nebyly náhodné, a přesvědčování sebe sama, že se mužstvo dá během turnaje jako vždycky do kupy a bude válcovat soupeře, se neukázalo být ve skutečnosti učinné. Viděl jsem Němce v přípravě proti Rakousku a Saúdské Arábii a byli marní. Přesto byli kolegové novináři takřka bezbřeze optimističtí.

Celý problém dle mého tkví v tom, že Němci hráli tak nějak neněmecky. Bez zápalu, entuziasmu, dostatečné bojovnosti, snahy udělat něco navíc. Přišli mi jako přežraní psi u plných misek, kteří se pohybují, jen když opravdu musejí. Chyběl hlad po úspěchu, po vítězství, což die Mannschaft obyčejně zdobívalo. Najít na hřišti Özila snad ani nešlo, úplně mimo byli Hummels, Khedira, Müller i další dlouholeté opory.

Hned se vyrojily ironické komentáře o tom, že Němcům to tradičně u Moskvy nejde, nebo si někdo dal práci a připomněl titulek z bulvárních novin po utrápené výhře nad Švédskem: Osmnáct minut jsme byli mrtví, ale už se nás zase všichni bojí! Dovětek zněl – jen jste to zapomněli dát přečíst Korejcům.

Katastrophe

Dost mě mrzí, že jsem si zápas s Koreou nemohl vychutnat s originálním německým komentářem. Vyvrcholení s gólem do prázdné branky, když se na polovinu soupeře vydal i Manuel Neuer, to byla o všem vypovídající symbolická tečka za letošním zpackaným německým vystoupením. Můžu se mýlit, ale počítám, že tohle trenér Joachim Löw neustojí. Veškeré zásluhy, a nebylo jich málo, včetně titulu mistrů světa z Brazílie, budou upozaděny a řešit se bude pouze bolavá současnost. Současný trenér je šéfem německého mužstva od roku 2006 a nedávno prodloužil smlouvu do roku 2022. Z toho je vidět, že naši sousedé sázejí na kontinuitu, ale nikoho ani nenapadlo, že by mohlo peklo zamrznout.

Spokojeny ovšem budou sázkové kanceláře a paradoxně zejména ty německé. Na nepostup Německa asi sázel málokdo, takže prašule zůstanou v kase. Němci končí ve skupině po osmdesáti (!) letech. Není divu, že bývalé hvězdy typu Lotthara Matthäuse se předhánějí ve výrazech Katastrophe, Schande (ostuda, hanba), Sauerei (svinstvo) a ještě v mnohých dalších a horších.

Ukázka z knihy, která vyjde po skončení mistrovství světa