Video placeholde

Remake nejslavnější české postelové scény aneb Formanovy Lásky jedné plavovlásky verze 2018

Třiapadesátý mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začíná v pátek 29. 6., hosty už znáte. Hlavní mediální partner Varů, časopis Reflex, pro vás i letos připravil velkou filmovou přílohu, tentokrát vloženou do Reflexu jako zvláštní časopis, Excellent Film. Vychází ve čtvrtek 28. června, den před začátkem Varů. Má 76 stran a máme z ní radost.

Nejdřív největší překvapení: Díky herečce Jenovéfě Bokové (26) a youtuberovi Kovymu (21), který naši netradiční nabídku „hrát Pucholta“ přijal s nadšením, se v Excellentu můžeme podívat na film Miloše Formana z roku 1965 Lásky jedné plavovlásky, jež letošní festival zahajují. Můžete se na ně ale podívat jinak, fotograficky, současnýma očima. Video z celodenního fotografování Kovyho a Jenovéfy, kteří se nám převtělili do rolí Míly (Vladimír Pucholt) a Anduly (Hana Brejchová), najdete v úvodu článku.

Král skejťák

Náš stálý spolupracovník a režisér Šimon Šafránek věnoval Excellentu reportáž o natáčení svého celovečerního skejťáckého filmu King Skate, jenž má letos ve Varech světovou premiéru. V kinech sice bude film o začátcích českého skejtingu až v září, ale už teď si v Excellentu můžete přečíst, jak probíhalo natáčení tohoto unikátního dokumentu: „Rozvíjely se přede mnou koberce map osudů starých pardálů, každý dílek byl trochu jiný. Jenom jedno se opakovalo. Radost z prožitého mládí. Vzpomínky na dobu, kdy času je spousta a každý den je dobrodružstvím. I v socialismu. Museli si to vybojovat stylem pokus-omyl a nádavkem společenský hněv: ,Co tady jezdíš na tom koletu! Jdi s tím sráčem do prdele!‘“

Na jaké filmy ve Varech?

Do přílohy Excellent Film se vešlo taky 33 tipů na nejlepší filmy z letošního programu 53. MFF KV, čítajícího 200 snímků. Hlavním hitem Reflexu je Léto, originální černobílé hudební retro z Leningradu. Odehrává se během osmdesátých let, kdy městem začala cvičit punková a novovlnná muzika. Film byl s velkým ohlasem uveden na festivalu v Cannes, ale ani tam, ani do Varů nemohl přijet režisér Léta Kirill Serebrennikov. Jako hlasitý odpůrce Vladimira Putina je už od loňska v domácím vězení kvůli údajné zpronevěře finančních prostředků na moskevské činoherní divadlo, jemuž šéfuje. Štěstí je, že do domácího vězení nastoupil až pár dní před koncem natáčení Léta. Serebrennikov však musel celý film stříhat z domova, jehož zdi smí opustit pouze na hodinu denně. Na svobodu by se – snad – měl dostat koncem července letošního roku, když už bude jeho film celoevropským fenoménem.

Pešek, Forman a Jiránek

Mluvili jsme s dirigentskou legendou Liborem Peškem o jednom klukovském přátelství: Od gymplu se znali s Milošem Formanem.

Na závěr vás ve Varech čeká velká akce Reflexu, výstava Jiránek a film, která bude během festivalu k vidění v 1. patře hotelu Thermal: jestli se na ni nedostanete, tak ty nejlepší vtipy najdete právě tady, v příloze Excellent Film, největší příloze Reflexu, jež kdy k příležitosti MFF Karlovy Vary vznikla.

Příloha Excellent Film vychází jakou součást tištěného Reflexu ve čtvrtek 28. června.

Reflex 26-27/2018Reflex 26-27/2018|Archív