Tono Stano

Tono Stano Zdroj: Tono Stano/repro PPF

Jaromír Funke
František Drtikol
Josef Sudek
4
Fotogalerie

Nejlepší české fotky historie na jednom místě. Jak fotografie odrážely dobovou společenskou situaci

První fotografie byla zhotovena v roce 1826, takže se brzy dočká prvních dvou set let věku, za tu dobu urazila velký kus cesty. Například se posunula z dosti speciálních a exkluzivních laboratoří a temných komor, které si hlavně zpočátku nemohl dovolit každý, do placky, kterou nosíme téměř všichni pořád s sebou a které umějí pořizovat obrázky jako na běžícím pásu.

Témata a motivy, které jsou objektem zájmu fotografů se ale za celý ten věk tak docela neproměnily. Můžeme se o tom přesvědčit v liberecké oblastní galerii v Lázních, kde je momentálně (a pak ještě do konce léta) k vidění výstava toho nejlepšího, co bylo vyfotografováno na území Čech za posledních sto let v oboru, kterému se říká umělecká fotografie.

Na koho si tak člověk asi vzpomene, když se řekne česká fotografie? Sudek, Drtikol. A dál? Stano. Ano. A Ivan Pinkava, dejme tomu. Ano, ti jsou tu všichni a pak ještě třeba Funke a Rösler z dob pionýrských a z téměř aktuálního portfolia například Prekop nebo Stanko.

Soustředěná tvorba

Ti všichni tu jsou a ještě mnoho dalších a jsou představeni na víc než sto padesáti fotografiích ze sbírky, kterou buduje firma PPF. Soustředit na jednom místě kolekci z tvorby českých fotografů je mimochodem velmi záslužná snaha. Tvorby, která byla dlouho rozptýlená a nejednotná.

(Ano, Anna Fárová nestihla úplně všechno.)

Výstava Sudek, Funke, Drtikol… je důležitá nejen pro českou fotografickou veřejnost jako takovou, ale také pro Liberec samotný, protože tohle je první fotografická výstava, kterou v oblastní galerii vystavují.

Dvě patra fotek

Kdo přijde, má k dispozici dvě patra fotek, na kterých může nejenom obdivovat to, jak velcí mistři přistupovali k tématům, které na svých snímcích zachytili (jak řekl právě František Drtikol: „Neobdivujeme dílo, nýbrž ideu, která je v díle obsažena.“), ale mohou také s těmi nejlepšími konfrontovat svoje vlastní snažení.

Jedna horší zpráva na konec: kdo by si chtěl domů odnést katalog k výstavě, aby se mohl těmito díly znovu probírat a inspirovat, narazí na cenu, která přesahuje patnáct stovek, což je hodně.

Fotit ale dneska můžete už skoro zadarmo.