Video placeholde

Všichni jsme Milada Horáková?

V těchto dnech si Češi, Moravané a Slezané napříč naší krásnou republikou připomínají památku obětí komunistického režimu. Určitě je dobře, že se (zatím) nezapomíná, že před osmašedesáti lety byla jako jediná žena při vykonstruovaném politickém procesu popravena poslankyně a právnička Milada Horáková. Ostatně výročí její justiční vraždy se od roku 2004 připomíná jako Den památky obětí komunistického režimu a to je chvályhodné.

Ovšem ne každé připomenutí doktorky Milady Horákové je možno pokládat za vhodné, a to se zde vyjadřuji hodně diplomaticky. Například expolitik David Rath, odsouzený nyní za korupci a ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji, se dnes k Horákové přirovnal! Doktorka Horáková se musí obracet v hrobě.

Než jsem si dneska ráno otevřel sociální sítě, tak jsem si v duchu říkal, kdo propadne morálnímu kýči a bude prezidentem nově jmenovanou „druhou“ Babišovu vládu perfidně srovnávat s „Miladou Horákovou“, resp. připodobňovat vládní jmenování k pošlapání jejího odkazu. A řada politiků a jiných veřejných mudrlantů včetně bývalých členů či kandidátů předlistopadové KSČ nezklamala.

Vlk!

I když je pravda, že symboličtější datum pro jmenování nové vlády do určité míry závislé na komunistech by se doopravdy hledalo těžko, zneužívání odkazu vraždy Milady Horákové mi přijde hrubě neadekvátní.

Babišova vlády vzešla, stejně jako prezident republiky, byť do značné míry krkolomně, z demokratických voleb. A komunisté, tedy ti z KSČM, v ní nesedí. Ani autor této glosy není z nově jmenované vlády zrovna nadšen, nicméně argumentace „Miladou Horákovou“ je za čarou.

Zachovejme si chladnou hlavu. Abychom nedopadli jako ten pasáček vepřů, který dennodenně planě křičel VLK, VLK, VLK, a když nakonec přišel skutečný vlk, tak jej už nikdo nebral vážně.

Autor je právník a VŠ pedagog.