Video placeholde

Uvnitř masozávodu v Modleticích: Podívejte se, jak se každý den zpracuje více než 100 tun masa

V červnu letošního roku tomu je 15 let, co Kaufland otevřel v Modleticích vlastní masozávod. Obchodní řetězec odtud zásobuje zbožím všech svých 129 prodejen po celé České republice. Jak se maso uvnitř zpracovává? Podívejte se na video v úvodu článku!

Zpracování vepřového a hovězího masa započalo v Modleticích u Prahy v roce 2003, a o maso se tu tak starají velmi pečlivě již 15 let. Na surovinu jsou kladeny velké nároky. Už při samotném příjmu musí každý jednotlivý kus projít přísnou kontrolou. Vedle vysoké úrovně kvality je kladen důraz na čerstvost masa a na rychlost jeho zpracování. Přestože soběstačnost České republiky ve vepřovém mase nepřesahuje 50 %, daří se masozávodu veškeré vepřové půlky zajistit od českých dodavatelů, tedy s českým původem.

Každý den tu zpracovávají více než 100 tun masa. Každý řez i jednotlivé kroky jsou pečlivě naplánovány, vše má své postupy a pravidla. „Klademe velký důraz na dokonalé zapracování našich zaměstnanců, jen tak můžeme být dobrý tým a dosahovat tak dobrých výsledků,“ vysvětluje Vladimír Janda, vedoucí výroby masozávodu Modletice. „Pracuji tu od samotného počátku, a jestli mi po těch patnácti letech něco nezevšední, pak je to vůně uzeného masa. To udíme na bukovém dřevě a vždy to provoní celý podnik,“ popisuje Janda a dodává: „Vše si tu děláme sami. Od bourání přes výrobu mletého masa a klobás po závěrečné balení. Myslím, že i díky tomu naše maso dosahuje takové kvality a jsme každoročně držiteli několika ocenění.“

Nejčastější mýty o mase a masných výrobcích v supermarketech

Odpovědi na ty nejčastější mýty o mase poskytl Vladimír Janda, vedoucí výroby masozávodu Modletice.

U řezníka jsou masné výrobky kvalitnější

Doba, kdy si řezník sám porážel, je dávno pryč. Valná většina uzenářských výrobků a mas se dnes odebírá ze stejných jatek. Proto jak řezník, tak i supermarket, disponují totožnou kvalitou. Pokud bychom chtěli hodnotit úroveň řeznicko-uzenářských prodejen, srovnávat bychom měli především dodržování hygienických norem, šíři sortimentu, čerstvost masa a jakost masných výrobků. V posledních letech se na předních příčkách těchto hodnocení umísťují i prodejny Kaufland, a některé jsou dokonce držitelem ocenění „Nejlepší řeznicko-uzenářská prodejna“. A to je, myslím, ta nejlepší odpověď.

Maso z řetězců není čerstvé

Nezáleží na tom, zda je maso zakoupeno v řeznictví, menší prodejně nebo supermarketu, ale na tom, jak je s ním zacházeno. Dokonalé chlazení s řízenou vlhkostí vzduchu, vysoká hygienická úroveň při zpracování masa, technologie balení, přepravní prostředky, programovatelné prodejní pulty a chlazené regály - to jsou jedny z nejdůležitějších faktorů, které v současné době zaručují čerstvost masa. Důsledná kontrola kvality, od příjmu surovin, v průběhu procesu zpracování v masozávodě i na filiálkách, jsou dalšími, ne méně podstatnými, kroky.

Uzeniny jsou nezdravé

Osobně si myslím, že je důležité mít pestrou stravu. A tam podle mě uzeniny určitě patří. Navíc vynechat nějakou složku potravin může být velkou chybou i při dietě. Je třeba nezapomínat na aktivní životní styl. Pak nebude nikoho trápit vyšší energetická hodnota některých uzenin. Ostatně, ať už jde o konzumaci čokolády, kávy nebo čehokoli jiného, vždy platí známé úsloví, že všeho moc škodí. A tím bych se řídil. Uzeniny nás doprovází stovky let. Na těchto lahůdkách si pochutnávali naši předkové a teď i my. Já osobně si budu uzeniny s chutí dopřávat dál.