Až čtvrtina japonských pracujících uvažovala o tom, že by zabila svého šéfa

Podmínky na japonském pracovním trhu jsou tradičně velmi tvrdé a mnoho společností „ždíme“ své zaměstnance daleko více než jak to známe v Evropě. Přesto výsledky nového průzkumu, který ukázal, že více než čtvrtina japonských pracujících alespoň jednou myslela na to, že by svého šéfa zabila, jsou šokující.

Průzkum se uskutečnil na 1006 respondentech, kterým bylo mezi 20 a 69 lety. Celých 27 procent dotázaných přiznalo, že alespoň jednou vážně pomysleli na to, že by zavraždili svého šéfa či šéfovou. Informoval o tom britský list The Telegraph.

Odborníci si to vykládají především velkou frustrací mnoha zaměstnanců, protože pracovní podmínky jsou v japonských firmách tvrdé. Lidé jsou často nuceni k přesčasům, které ale nedostávají zaplacené. Objevuje se i šikana a obtěžování. Šéf firmy, ale i další vedoucí pracovníci, jsou něco jako „bohové“.

Pochopení pro hněv a frustraci v průzkumu daleko více projevovali mladší lidé. Starší zaměstnanci považují chování svých nadřízených častěji za přirozené, protože tomu tak bylo i vždy v minulosti. Individualismus se totiž v Japonsku moc nenosil, mladé generace ale už chtějí něco jiného.


„Já bych nikdy nikoho nezabila, ale umím pochopit, proč je tolik lidí v práci frustrovaných. Pracovala jsem jako brigádnice v luxusním bistru v Tokiu a manažer mě otevřeně šikanoval. Pokud by se tak choval k někomu, kdo by byl muž, dokážu si představit, že by mohla nastat násilná situace,“ řekla Majao Šibataová, která jinak dělá překladatelku.

„Jedním z hlavních problémů v japonských firmách i celé společnosti je přílišný důraz a respekt k věku lidí. Nebere se tolik ohled na schopnosti. Pro mladé lidi s novými nápady je složité se prosadit, všechno řeší starší a výše postavení lidé, i když k tomu není žádný reálný důvod,“ dodává Šibataová.

V Japonsku se také momentálně řeší velký problém takzvaných „černých společností“, které se vyznačují tím, že najímají levné pracovníky, jež nutí pracovat na delší směny, než jsou povolené zákonem. Přitom jim často neplatí pojištění a mají i problémy s vyplácením mezd. Vláda a úřady se proti tomu snaží zasáhnout, ale ne vždy se to daří.