Gonen Segev před soudem

Gonen Segev před soudem Zdroj: ynetnews.com

Izraelská Bondovka: Bývalého ministra vyšetřují kvůli špionáži pro Írán

Postava, která na izraelské politické scéně nyní značně víří vody, se jmenuje Gonen Segev. Bývalý ministr průmyslu a infrastruktury a dlouholetý poslanec Knessetu byl totiž obviněn z toho, že téměř 6 let aktivně poskytoval utajené informace znepřátelenému Íránu. Izraelská média píší o nejvážnějším bezpečnostním ohrožení za poslední léta. 

Izraelská Všeobecná bezpečnostní služba (zabývající se vnitřní bezpečnostní a kontrarozvědnou činností, známá pod zkratkou Šin bet) před několika dny potvrdila, že jeruzalémské státní zastupitelství vzneslo proti bývalému ministrovi obvinění ze špionáže pro cizí zemi, z předávání zpráv nepříteli a napomáhání nepřátelskému státu. Segevův příběh je vskutku barvitý.

Muž, který za sebou má už trestní minulost a vězení, se z vrcholné politiky přesunul do západoafrické Nigérie. Jako vystudovaný lékař před vstupem do politiky provozoval praxi, kterou po svém propuštění z vězení přesunul právě na černý kontinent. V Nigérii založil kliniku „pro bohaté“, léčil v ní vyslance, zaměstnance ambasád a byznysmeny, kteří v Nigérii pracovali.

V květnu letošního roku chtěl Segev odcestovat do Rovníkové Guineje. Země mu ale nepovolila vstup, protože jeho trestní rejstřík nebyl čistý (!). Po svém neúspěšném pokusu o vstup do země byl Segev na hranicích zadržen. Guinejci neprodleně informovali Izrael a bývalý politik byl předán do své rodné země.

Tamní bezpečnostní složky jej sledovaly delší dobu, neboť krátce poté, co byl převezen do země, byla proti němu vznesena obvinění. Z vyšetřování vyplynulo, že jej naverbovala íránská rozvědka a že se nejméně dvakrát osobně setkal s íránskými rozvědčíky, jimž předával citlivé informace. Kvůli špionáži zřejmě cestoval také do Rovníkové Guineje.

Podle informací izraelských médií se Segev obviněním nebrání a zatím plně spolupracuje. V Izraeli však zpráva vyvolala velký rozruch, média jej označují za nejvážnější ohrožení bezpečnosti posledních několika let. Segev totiž spolupracoval s Íránem už od roku 2012; pokud se tedy obvinění potvrdí, nepůjde o nahodilé či ojedinělé předání informací, ale o déletrvající systematickou špionáž.

Segev zastával post ministra v letech 1992–1995 a ani toto období se neobešlo bez skandálů. V roce 2005 tento muž začal plnit novinové titulky poprvé, když jej policie zadržela kvůli podezření z pašování drogy extáze. Obvinění byla pak následně prokázána: Segev využíval svou diplomatickou imunitu k tomu, aby tuto drogu pašoval z Nizozemska do Izraele. A nešlo o nijak zanedbatelné množství: tablet extáze, které propašoval, bylo 30 tisíc kusů.

Psal se rok 2005 a kariéra politika pro Segeva skončila, byl totiž odsouzen k pěti letům vězení. Skončila však i jiná dráha – Segev má vystudovanou medicínu a práva, přičemž pro pašování drogy mu bylo na určitou dobu zakázáno léčit. Z vězení byl nakonec předčasně propuštěn již v roce 2007.