Odhaduje se, že Ehang 184 vyjde minimálně na pět milionů korun

Odhaduje se, že Ehang 184 vyjde minimálně na pět milionů korun Zdroj: Profimedia.cz

Taxi ve vzduchu: Kdy už nás drony budou vozit po městě?

Vývoj dronů letí kupředu a my se ptáme, kdy se konečně dočkáme inteligentních dronů, které nás budou vozit nad střechami měst jako ve sci-fi filmech. Kdy? Už brzy!

Ehang 184

Když se před pár lety poprvé objevil projekt čínského aerotaxi, brali jsme to spíše s humorem. Dnes už je ale firma Ehang zavedený výrobce hobby dronů a vývoj bezpilotního taxíku posunula o pořádný kus dopředu. Před měsícem úspěšně svezl čtyřicet čínských novinářů na výlet okolo města Kanton a brzy má jít do prodeje. Ehang tvrdí, že jeho dron dovede létat klidně i v bouři nebo za silného větru. Kdyby přeci jen nastal problém, aktivuje se nouzové ovládání z řídicího centra, kde se na dálku ujme stroje zkušený pilot. Odhaduje se, že Ehang 184 vyjde minimálně na pět milionů korun.

Uber Elevate

Svým unikátním přístupem a mobilní aplikací Uber navždy změnil svět taxíků. Teď chce být průkopníkem i ve vzduchu. Podle aktuálních informací plánuje možná už do pěti let spustit službu Uber Air, která bude vozit pasažéry po městě flotilou malých elektrických letadel. Má fungovat podobně jako klasický Uber. Pomocí aplikace si přivoláte nejbližší volný letoun a rovnou si nastavíte i cíl. Samozřejmě pro vás ale nepřiletí kamkoli. Uber si chce pronajmout střechy výškových domů, které zpřístupní a přemění je na letecká nástupiště. Samotný stroj vyvíjí společně s NASA a proslulým výrobcem vrtulníků Bell Helicopters.

A co další projekty jako Airbus Vahana nebo Lilium? Jak aktuální taxi drony vypadají? O dalších dronech pro přepravu lidí a o jejich historii se dočtete ZDE >>>