První ženy v Saúdské Arábii dostaly v pondělí místní řidičské průkazy

První ženy v Saúdské Arábii dostaly v pondělí místní řidičské průkazy Zdroj: Ministerstvo informací Saúdské Arábie

První ženy v Saúdské Arábii dostaly v pondělí místní řidičské průkazy
První ženy v Saúdské Arábii dostaly v pondělí místní řidičské průkazy
3
Fotogalerie

Podívejte se: První ženy v Saúdské Arábii dostaly řidičské průkazy, od 24. června budou moct jezdit

Po deseti letech absolutního zákazu řízení dostalo v pondělí prvních 10 žen v Saúdské Arábii řidičské průkazy. Od 24. června tak budou moct ony i další držitelky tohoto oprávnění řídit své vozy. Končí tak absurdní a ve světě zcela ojedinělá restrikce, protože tato muslimská země jako jediná na světě ženám licence umožňující řídit auta nevydávala.

Řidičský průkaz například dostala Esraa Albuti, která pracuje jako ředitelka saúdskoarabské pobočky společnosti Ernst & Young. Nebo Tahani Aldosemani, která učí na univerzitě ve městě El-Chardž. Tyto dvě ženy, stejně jako osm dalších získaly místní řidičák v pondělí. Měly už předtím řidičské oprávnění z ciziny, proto musely udělat jen jednoduchou zkoušku řidičských dovedností a u lékaře podstoupily oční testy.

Současně pět saúdskoarabských univerzit otevřelo autoškoly pro ženy. Většinou se tak děje ve spolupráci s autoškolami z Dubaje, které ženám dávno své služby poskytují.

Za zrušením zákazu stojí korunní princ Mohamed bin Salmán, který vydal výnos, jež umožňuje řídit i ženám, před deseti měsíci. Princ je hnacím motorem doslova revolučních změn v Saúdské Arábii, jejichž cílem je změnit tuto konzervativní islámskou zemi na moderní stát. Salmán si vytyčil naplnit tento cíl do roku 2030.

Ženy mohou i do hlediště

V Saúdské Arábii byla otevřena také nová kina, divadla a smí se také pořádat koncerty. Na rozdíl od minulosti mohou na akce do hlediště i ženy.

Ke změně rigidního systému má přispět i to, aby bylo ženám více umožněno chodit do práce. V mnoha muslimských státech je většina žen v domácnosti a starají se o rodinu. V samotné Saúdské Arábii je zaměstnáno v současnosti kolem 22 procent žen z těch, které by mohly pracovat.