Španělský premiér Pedro Sánchez (uprostřed) a jeho 17 ministrů. Z nich je 11 žen.

Španělský premiér Pedro Sánchez (uprostřed) a jeho 17 ministrů. Z nich je 11 žen. Zdroj: Lamoncloa.gob.es

Feministický ráj: Nová španělská vládá má 17 ministrů, z nich je 11 žen. Navíc na důležitých postech

Španělsko má novou vládu a ta je svým složením světovým unikátem. Socialistický premiér Pedro Sánchez si do ní vybral 17 ministrů. Z nich je 11 žen. Což je na procenta zastoupení 64,7 procent. Navíc dámy dostaly velmi významné rezorty. Pozoruhodné je to i z toho důvodu, že ještě před několika desítkami let byly španělské ženy odsouvány na okraj společnosti.

Až do pádu diktatury generála Francisca Franca v roce 1975, měly španělské ženy omezena práva na vlastnění majetku, nemohly si otevřít ani bankovní účet a nesměly požádat o cestovní pas bez svolení svého manžela. Jak je vidět, jejich postavení se za dvě generace změnilo k nepoznání. Sám premiér Sánchez označil svůj kabinet za „feministický a proevropský“.

V nové španělské vládě je například vicepremiérkou Carmen Calvo, odbornice na ústavní právo, která povede i ministerstvo pro rovné příležitosti. Nadia Calviño je ministryní hospodářství a podnikání. Margarita Robles byla jmenována ministryní obrany a María Jesús Montero se stala ministryní financí. Také místa ministryně spravedlnosti (Dolores Damián Delgado) a školství (María Celaá) připadla ženám.

Ze šesti ministrů-mužů poutá pozornost především Pedro Duque, protože to je první španělský astronaut. Dnes je ministrem pro vědu a inovace.

Pokud jde o další evropské země, vysoké zastoupení žen je v současnosti ve francouzské a švédské vládě. V Německu, kde vede kabinet Angela Merkelová, tvoří zastoupení žen 44 procent a v britské vládě je jich čtvrtina.

Premiér Andrej Babiš má v české vládě 14 ministrů, z toho jsou čtyři ženy – Alena Schillerová, Karla Šlechtová, Jaroslava Němcová a Klára Dostálová. Patří jím důležitá ministerstva. Jak to ale bude v další Babišově vládě, která má požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru, to uvidíme brzy.