Video placeholde

Jaromír Bosák: MS v Rusku budou propagandistické žně, Putin svým fotbalistům neúspěch neodpustí

Začíná fotbalové mistrovství světa v Rusku a je zřejmé, že půjde o další sportovní akci, při níž se bude víc mluvit o politice než o sportu. Jenže takový je zřejmě současný svět. A tak politikou musíme začít i náš rozhovor s komentátorem ČT Jaromírem Bosákem (53), abychom se přes fotbal dostali až k jednomu starému křeslu.

Jak se díváš na samo přidělení mistrovství světa Rusku? Jeho konkurenty při volbě byly Anglie, Belgie s Nizozemskem a Španělsko s Portugalskem…

Pro mě bylo přidělení MS Rusku nepříjemným překvapením. Jenže vzhledem k tomu, jak FIFA rozhodovala v posledních letech, je to jen pokračování trendu ve stylu – když namažeš, tak dostaneš. Normální a nezkorumpovaný člověk se zájmem o fotbal a jeho publikum by těžko zvedl ruku pro mistrovství světa v Kataru. A obávám se, že v případě Ruska to nebylo jiné. Dnes už víme, že ani přidělení mistrovství světa Jihoafrické republice či Brazílii nebylo zadarmo. A Rusko? Není tajemstvím, že vztahy dlouholetého šéfa Mezinárodní fotbalové federace Seppa Blattera, relativně nedávno odvolaného kvůli korupci, a pana Putina byly kromobyčejně přátelské. A tak se fotbalový svět postěhuje do Ruska, jakkoliv by třeba Anglie a jiní kandidáti nabídli hotovou infrastrukturu, daleko menší vzdálenosti, výrazně lepší logistiku i komfort pro diváky.

Jenže Rusové investovali do přípravy mistrovství obrovské prostředky i lidskou energii…

Já netvrdím, že Rusové neudělají maximum pro to, aby šampionát proběhl bez větších problémů. Naopak, budou chtít ukázat světu, jak skvěle se v Rusku žije a že jde o fungující stát. Zažil jsem zimní olympijské hry v Soči a k organizaci a průběhu her nešlo mít výhrady. Jenže legitimizovat nečistou cestu k pořadatelství a zároveň mávnutím ruky přejít třeba krymský problém, to je podle mě cesta do pekel.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson prohlásil, že Putin využije mistrovství světa propagandisticky, stejně jako to udělal v roce 1936 Hitler s olympiádou...

Tenhle výrok mi přijde ujetý, poněkud ovčáčkovský. Ano, budou to propagandistické žně, ale do Hitlera to přece jen bude mít daleko. Ovšem důkazem, jak je mistrovství světa pro Rusko – rozuměj pro Putina – důležité, bylo už samotné losování v Kremlu. Jako by nám báťuška chtěl říci: Tohle není jen fotbal. Máme to pod kontrolou. Upřímně, nechtěl bych být v kůži ruských reprezentantů, neúspěch se odpouštět nebude.

Novinkou jsou výhrůžky Islámského státu a dalších fanatiků hrozbou fyzické likvidace největších fotbalových hvězd. Mys­líš, že něco takového reálně hrozí?

O moc jiná nebyla bezpečnostní situace před dvěma lety ve Francii při evropském šampionátu. Tam příslušné složky odvedly dobrou práci a k žádnému útoku nedošlo. Ačkoli se očekávalo ledacos. Asi se nikdy nedozvíme, kolik pokusů o teroristický útok bylo překaženo v době jejich plánování. Jak to bude fungovat v Rusku, je těžké odhadovat. Pochopitelně: plné stadióny, letištní haly, hotely, to jsou ideální cíle pro navrátilce z řad Islámského státu. Tajné služby i policie jedou v tomto ohledu určitě na plný výkon, tak to snad dopadne dobře.

Není precedentem, že podobné výhrůžky fungují, odvolaný přípravný zápas Argentiny v Izraeli?

Určitě je to špatné znamení do budoucna. Ovšem výhrůžky už v tomto případě byly tak konkrétní a silné, že rozhodnutí argentinského týmu chápu. Zároveň mi vůbec není jasné, proč se změnilo místo konání zápasu. Původně se mělo hrát v Haifě, ale izraelská strana zařídila přesun do Jeruzaléma. To mi hlava nebere. V době, kdy napětí kolem tohoto města eskaluje? Mozek asi dostal dovolenou. Nejde totiž jen o jeden zrušený mač, opravdu může jít o návod pro další fanatiky a šílence.

Velký rozhovor s Jaromírem Bosákem si přečtěte v zítřejším tištěném Reflexu.

Reflex 24/2018Reflex 24/2018|Archív

Vše o fotbalovém MS v Rusku najdete na webu iSport.cz >>>