Jared Kushner a Ivanka Trumpová

Jared Kushner a Ivanka Trumpová Zdroj: Profimedia.cz

Ivanka Trumpová na svém Twitteru zveřejnila fotku se svým dvouletým synem Theodorem
Ivanka Trump
Ivanka Trumpová se stala jednou z nejmocnějších žen světa.
Ivanka Trumpová se stala jednou z nejmocnějších žen světa.
Ivanka Trumpová se stala jednou z nejmocnějších žen světa.
14
Fotogalerie

Ivanka Trumpová a její manžel jsou neplacení poradci Bílého domu, loni ale vydělali 82 milionů dolarů

Ivanka Trumpová, dcera amerického prezidenta, a její manžel Jared Kushner, jsou neplacení poradci vůdce Spojených států. Přestože za svoje služby pro Bílý dům nedostávají peníze, vydělali v minulém roce z různých externích zdrojů nejméně 82 milionů dolarů (v přepočtu 1,8 miliardy korun). Někteří jejich kritici se domnívají, že vzhledem ke své práci pro Donalda Trumpa by manželé mohli být ve střetu zájmů a mohli by porušovat také etické principy platné pro vládní úředníky.

Dcera a zeť Donalda Trumpa v minulém roce především mohutně investovali, zejména do nemovitostí. Podle informací, které musel podle platných pravidel zveřejnit Bílý dům, pár provedl celkem 80 transakcí. Jednalo se o nákup a prodej nemovitostí, zejména v New Yorku a okolí. Trumpová a Kushner mají peníze investovány také v podílových a hedgeových fondech. A účastní se i na jiných obchodních aktivitách.

Jejich majetek má podle odhadu deníku The Wall Street Journal hodnotu přes 800 milionů dolarů. Celkový příjem z různých investic v minulém roce, kdy už dělali poradce pro Bílý dům, jsou minimálně 82 milionů dolarů. Některé jiné odhady hovoří ale o daleko vyšší částce.

Ivanka Trumpová například loni získala 3,9 milionu dolarů z podílů v rodinné firmě Trump International Hotel, dále 5 milionů dolarů z prodeje módních výrobků její osobní značky, nebo 289 tisíc dolarů za svoji knihu „Ženy, které pracují“. Kushner vždy investoval především do nemovitostí a v tom dál úspěšně pokračuje.

V souvislosti s tímto manželským párem se ale opakovaně objevují obavy, zda kvůli funkcím poradců v Bílém domě nejsou ve střetu zájmů a zda neporušují svým podnikáním etické principy platné pro vládní úředníky. Celá rodina Trumpových pak čelí obviněním, že prezidentství Donalda Trumpa může využívat i k prospěchu v obchodních aktivitách. Jak prezident, tak ostatní to ale odmítají.

„Od okamžiku, kdy se pan Kushner a paní Trumpová stali poradci v Bílém domě, se řídí pravidly a omezeními stanovenými úřadem, který kontroluje etické jednání těchto osob,“ prohlásil americký právník Peter Mirijanian, který se věnuje i etickým otázkám.

Zejména o Ivance Trumpové se v amerických médiích objevilo minulý rok mnoho zpráv, které tvrdily, že angažmá na straně jejího otce, jí velmi škodí v jejím byznysu a že módních výrobků, které vyrábí, se prodává čím dál méně. Jak se ukázalo, byly to pouhé spekulace.

Ivanka Trumpová je dcerou Donalda Trumpa a Čechoameričanky Ivany Zelníčkové, která byla prezidentovou první manželkou. S Ivankou má její otec velmi úzký vztah a podle všeho se často řídí jejími radami.